Ervin
14 °C
21 °C

Kisebb IQ az alacsony születési súly miatt

2001.08.14. 09:45
A normális születési súly alsó szegmensébe tartozó újszülöttek amerikai kutatók szerint súlyosabb társaiknál alacsonyabb IQ-val fognak rendelkezni. A magasabb intelligenciahányadosú gyerekek viszont egy másik vizsgálat szerint gyakran tovább élnek mint kevésbé okos kortársaik.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a 2,5 kilogramm alatti súllyal született gyerekek alacsonyabb IQ értéket produkálnak, mint az erősebb súlycsoportba tartozó kortársaik. Most azonban amerikai kutatóknak sikerült kapcsolatot felfedezniük a normális születési súly és az IQ alakulása között.

Koraszülött csecsemő az inkubátorban
A New York Academy of Medicine kutatócsoportja, Thomas Matte vezetésével sikeresen mutatta ki, hogy még a normálisnak tartott szegmensen belül is kihatással vannak az egészségre és a fejlődésre a születéskori súly lehetséges variációi.

A kutatók több mint 3 ezer amerikai gyermek születési súlyát, és hét éves korában felvett IQ-tesztjét elemezte. Úgy találták, hogy a méret és az IQ pontszám közötti összefüggés akkor is fennmarad, ha az anya életkorát, végzettségét és társadalmi helyzetét is figyelembe veszik.

A felfedezésre egyelőre nincs magyarázat - mondta el Matte a New Scientist tudósítójának. Lehetségesnek tartják, hogy a magzat korlátozott növekedése alapvetően befolyásolja az agy optimális fejlődését is. Az sincs egyelőre kizárva, hogy hormonális hatások is szerepet játszanak a méhen belüli gyarapodás és az agy fejlődésének alakulásában.

A születéskori súly a fiúk esetében nagyobb hatással volt az IQ értékre, mint a lányoknál - mondta el Thomas Matte. Egy kilogrammos 'súlynövekedés' a fiúknál átlagosan 4,6 pontos, a lányoknál 2,8 pontos erősödést jelentett az IQ eredményekben.

Az eltérés egyik oka lehet, hogy a fiúkra erősebb hatással van a korlátozott magzati növekedés, hiszen ők a terhesség késői szakaszában gyorsabban nőnek, és a születési súlyuk is nagyobb. Az agy fejlődésének nemek közti különbsége, melyet szintén a hormonok szabályoznak, ugyancsak felelős lehet az eredményekért - vélik a kutatók.

A kis születési súlyért az anya dohányzása, alkohol és drogok használata, illetve a többszörös ikerszülések tehetők felelőssé. A kis születési súlyú gyermekek kognitív fejlődését segítő programok léteznek az USA-ban. De az IQ-szint emelése más kérdés - mondta Matte. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen iskolai segítség képes volna emelni a gyerekek IQ-szintjét.

Az IQ-val nő a várható élettartam

Brit kutatók egy másik hosszútávú vizsgálat alapján megállapították, hogy a magasabb intelligenciahányadosú gyerekek gyakran tovább élnek mint kevésbé okos kortársaik. A jelenségre azonban a statisztikai adatok alapján nem tudtak megdönthetetlen magyarázatot adni. Az edinburghi és az aberdeeni egyetem kutatói a vizsgálataikról a British Medical Journal hasábjain számoltak be. Az 1932-ben elvégzett Scottish mental survey 90 ezer iskolás korú gyermek részvételével folyt. Az 1921-ben születt gyerekek intelligenciatesztet is kitöltöttek.

A mostani kutatás legnehezebb része abból állt, hogy a hivatalok adatai és információi alapján az egykori teszt résztvevőit felkutassák. A kutatók az Aberdeenben akkor élt 2792 gyerek 79 százalékának tudták végigkövetni az élettörténetét, és megállapítani, ki van még közülük életben. Mint kiderült 646 férfi meghalt, 507 élt, 247-et nem találtak meg, 27-en pedig 1987 és 1997 között elvándoroltak Skóciából. A nők közül 1997 januárjáig 438 halt meg, 594 életben volt, 315-öt nem találtak meg, és 18 elvándorolt.

A túlélők az egykori tesztjeik alapján 102 pontos IQ-val rendelkeztek, szemben az elhunytak 97,7 pontjával. A 15 százalékkal alacsonyabb pontszám elérése azt jelentette, hogy a 75. születésnap megünneplésének esélye 20 százalékkal csökkent. 30 pontos mínusz egyenesen 37 százalékkal vetette vissza ezt az esélyt.

Ezen felül azt is sikerült megállapítani, hogy a férfiak esetében ez az összefüggés kevésbé jellemző, mint a nőknél. Azonban nem lehet kizárni, hogy ezt a tendenciát a férfiak magasabb második világháborús halandósága okozza. Általánosságban el lehet mondani, hogy a magasabb IQ-jú gyerekek a kisebb családokból származtak, vagyis a gazdagabb környékekről.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a felmérés nem volt reprezentatív, és a jelenség egyértelmű okait sem sikerült feltárni. Nincs kizárva, hogy a magasabb IQ és a várható élettartam összefüggését a genetikai jellemzők mellett a szociológiai környezet is befolyásolja. Ez utóbbi például a gyermekkori étkezésre, társadalmi helyzetre és képzettségre is kihatással van. Egyrészt a szegényes környezetben élő emberek könynebben megbetegednek, és rövidebb ideig élnek. A magasabb intelligencia azonban a jobb képzettség és munkahely alapja lehet, mely kisebb környezeti ártalmakkal jár. Talán a magasabb intelligencia lehet annak is az alapja, hogy az illető egészségesebben él.

Biztonsággal a brit kutatók csak azt tudták kijelenteni, hogy a szúróprobaszerűen megvizsgált körben a gyermekkori IQ-ból nagy biztonsággal meg lehetett jósolni az elért életkort.