Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Írisz-szkenner az amszterdami repülőtéren

2001.10.31. 12:48
Az Amszterdam melletti Schiphol repülőtéren a hét közepétől írisz-szkennert vetnek be az utasok ellenőrzésére. Ennek során a berendezés a szem szivárványhártyájának, az írisznek bizonyos részleteit chipkártyán tárolt biometriai adatokkal veti össze.
Az utazni vágyók személyazonosságának ellenőrzésére a világon elsőként alkalmazott eljárást a holland határőrség, az állami bevándorlási hivatal és az amszterdami repülőtér fejlesztette ki.

Az Amszterdam melletti Schiphol repülőtéren a hét közepétől írisz-szkennert vetnek be az utasok ellenőrzésére
Különösen a sokat utazók számára lehet kifizetődő a csúcstechnológiát alkalmazó ellenőrzési eljárás, mivel rendkívül biztonságos, és gyorsíthatja a beléptetést.

A biometriai ellenőrzési eljárás azon az elven alapul, hogy minden ember különböző fizikai jellegzetességgel bír, melyek az adott személyt egyértelműen azonosíthatják.

Az ujjlenyomattal ellentétben az írisz ellenőrzése sokkal gyorsabban elvégezhető, és megbízhatóbb információkat szolgáltat. Szemüvegen és kontaktlencsén keresztül is működik, de a napszemüveget az ellenőrzés idejére le kell venni.

Az első lépcsőben a személyes biometriai adatokat tároló csipkártya kiváltása kizárólag az EU-tagállamok polgárainak lesz lehetséges. Ezenkívül a repülőtér valamennyi alkalmazottja írisz-szkennerrel ellenőrizve gyorsabban léphet be a biztonsági zónába.

Az európai utazók kereken 45 eurós (11500 forintos) összegért válthatják ki az "írisz-útlevelet", majd élvezhetik a beszállásnál a gyorsabb ellenőrzés előnyeit. A kézipoggyászukat mindenesetre még a hagyományos módszerekkel vizsgálják.