Valér
-2 °C
0 °C

Bedöglött az űrállomás oxigéngenerátora

2002.05.16. 15:39
A nemzetközi űrállomáson felmondta a szolgálatot az oxigénellátást biztosító berendezés. Az orosz "Elektron" oxigéngenerátor javítása alatt a háromfős személyzet a tartalékrendszert használja.
Az oxigéngenerátor az elmúlt hetekben csak szakaszosan volt képes működni, és a szerdai nap folyamán végképp felmondta a szolgálatot. Az űrhajósok most oxigénpatronokat használnak tartalékként - mondta az orosz NTV tévéadónak az orosz repülésirányító központ szóvivője.

Nincs vészhelyzet

Sem a NASA, sem orosz partnere nem kívánta szükséghelyzetnek nevezni a kiesést. Ki van zárva, hogy a két amerikai és egy orosz űrhajósból álló legénység épsége veszélybe kerüljön. Szakértők szerint a fedélzeten található oxigéntartalék még három hónapnál is hosszabb ideig elegendő.

Az oxigénpatronok kényszerű alkalmazásához legalábbis az orosz űrrepülésben kellemetlen emlékek társulnak: a tavaly óceánba süllyesztett Mir űrállomás fedélzetén egy hibás patron 1997-ben tüzet okozott.

Bedöglött az orosz generátor

Az orosz irányítóközpont azt feltételezi, a kiesés oka az orosz gyártmányú "Elektron" generátor egyik hibás érzékelője. Jelenleg egy számítógépes programon dolgoznak, amely képes áthidalni a problémát. Az orosz irányítóközpont szerint napokon belül újraindulhat az oxigéntermelés.

A Zvezda modulban működő Elektron vízbontással állít elő hidrogént és belélegezhető oxigént. A berendezés a Mir-en alkalmazott, ott is többször leálló oxigéngenerátor továbbfejlesztett változata.

Két héten belül jön a levegő

A legénység két tagja, Jurij Onufrijenko és Dan Bursch
Május végén az amerikai Endeavour űrsikló új legénységet és további oxigéntartalékot hoz az ISS-re. A jelenlegi legénység, Jurij Onufrijenko, Dan Bursch és Carl Walz hat hónapos küldetése ekkor fejeződik be.

A földi irányítás szerda este egyébként az űrállomás keringési pályájának emelését rendelte el, hogy elkerüljék az ütközést egy űrben keringő törmelékdarabbal. A manőver nélkül az elhagyott régi orosz rakétafokozat két mérföldnél közelebb került volna az ISS-hez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!