Judit
2 °C
7 °C

Beteg űrhajós az ISS-en

2002.12.11. 17:24
Az ISS egyik űrhajósának a betegsége miatt januárra halasztották a csütörtökre tervezett külső űrszerelési munkát.
Pénzügyi források híján fennáll annak a veszélye, hogy az orosz űrhajósok a jövőben alárendelt szerepet játszanak majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésében - jelentette ki szerdán Moszkvában Jűrij Koptyev, az orosz űrhivatal vezetője. Sajnálattal állapította meg: amerikai kollégáikat még az is elkeserítette, hogy az űrkutatásra szánt költségvetésüket évi 15 milliárd dollárra csökkentették, míg az orosz űripar egy esztendőben kénytelen beérni 309 millió dollárral. Az Interfax moszkvai hírügynökség jelentése szerint Koptyev megemlítette, hogy India 530 millió dollárt költ évente űrkutatásra, holott csak egy hordozót bocsát fel ugyanennyi idő alatt, míg Oroszország 21 indítást hajt végre.

Jövőre csak két Progresszre futja

Az orosz pénzügyi nehézségek hátrányosan hatnak a Nemzetközi Űrállomás építésére. Emiatt már nem egyszer késésbe került a program. Az eredeti ütemtervnél két évvel később - 2000 nyarán - indította el például az orosz partner azt a lakómodult, amely kulcsfontosságú eleme az ISS-nek. Az idén ősszel pedig az oroszok bejelentették: jövőre nem tudják teljesíteni "indítási kötelezettségeiket". Az oroszok ugyanis azt vállalták, hogy évente legalább négy Progresz típusú teherűrhajót és két, embert szállító Szojuz űrhajót indítanak az űrállomásra. Az orosz űrhatóságok közlése szerint jövőre mindössze két Progreszre futja.

Az űrállomás üzemeltetése szempontjából különösen a két Szojuz fontos. Ugyanis a félévente cserélendő űrhajó egyfajta mentőcsónakként szolgál a Föld körül mintegy 400 kilométeres magasságban keringő bázison dolgozó 3 tagú állandó legénységek számára arra az esetre, ha vészhelyzet miatt vissza kellene térniük a Földre. Az állandóan az űrállomás "kikötőjében" készenlétben álló Szojuz jelenléte nélkül ki kellene üríteni a tizenhat nemzet vállalkozásában épülő ISS-t.

Titok hogy ki beteg

Az orosz repülésirányító központ szerdai jelentése szerint az ISS egyik űrhajósának a betegsége miatt januárra halasztották a csütörtökre tervezett külső űrszerelési munkát. Sem az orosz, sem az - űrhajósok egészségügyi ellátására hivatott - amerikai űrhatóságok az orvosi titoktartásra hivatkozva nem árulják el, hogy a legénység melyik tagjáról van szó, és milyen betegségben szenved. Az "űrsétára" az amerikai Kenneth Bowersoxot és az orosz Nyikolaj Budarint jelölték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?