Emőke
-4 °C
9 °C

Elhárították a hibát a Nemzetközi Űrállomáson

2001.04.26. 22:59
Sikerült csütörtökön részben helyreállítani a kapcsolatot a Nemzetközi Űrállomás számítógépes rendszerével, miután szerdán az állomás mindhárom vezérlő számítógépe meghibásodott - eddig ismeretlen okból.
A houstoni földi irányítóközpont szakemberei csütörtökön virradóra egész éjjel eredménytelenül dolgoztak azon, hogy a Destiny kísérleti modulon legalább bekapcsolják a világítóberendezést.

Susan Helms asztronauta
Végül Susan Helms asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás lakóinak egyike egy laptop-komputer segítségével hozzá tudott kapcsolódni az egyik vezérlő számítógéphez, és helyre tudta állítani az összeköttetést a földi irányító központtal is.

A szakemberek remélik, hogy az egyik, ismét működő vezérlő számítógépen keresztül sikerül diagnosztizálni a problémát, és rövidesen mindhárom számítógépet munkába állíthatják. (A rendszert úgy tervezték, hogy a három vezérlő számítógép közül bármelyik meghibásodása esetén egy is képes legyen az irányításra.)

Az asztronauták élete nem volt veszélyben

A NASA közlése szerint az űrállomáson tartózkodó asztronauták élete egy percig sem volt veszélyben: az életfeltételeket biztosító berendezések és a napenergia-kollektorok működését a komputerek meghibásodása nem befolyásolja. Ezzel együtt a szerdai üzemzavar volt az eddigi legveszélyesebb helyzet a Nemzetközi Űrállomáson tavaly óta zajló munkavégzésében - írta a Reuters.

Ha a teljes helyreállítás sikerül, végrehajtják az űrállomás robotkarjának "kézfogását" az Endeavour űrrepülőgép robotkarjával. A kanadai gyártmányú hatalmas robotkar egy másfél tonnás tartóelemet "markol", arra várva, hogy "átadhassa" az űrrepülőgép robotkarjának.