Ágnes
-1 °C
2 °C

Houston, megint lefagyott a Windows

2001.04.09. 13:56
Az Alfa űrállomás legénysége napi küzdelmet folytat a Microsoft Windows NT operációs rendszerével, amely a súlytalanság és a háttérsugárzás speciálisnak mondható körülményei között ha lehet, még többször asszisztál a sötét oldalnak egy-egy hálózati kimaradással vagy a levelezés elhalálozásával.
Microsoft az űrben, installárom
Az alig öt hónpja üzemelő nemzetközi űrállomás legénységének szinte naponta napi rutinjává vált a számítógépes hibák berhelése, derül ki az első parancsnok napokban nyilvánosság elé tárt naplójából. A legtöbb hibát a Microsoft Windows NT operációs rendszere produkálja, míg az oroszok beazonosíthatatlan nevű szoftvere jóval stabilan veszi az akadályokat.

Shepherd naplója szerint főként a levelezéssel adódnak apróbb problémák, rosszabb esetben a teljes hálózati kapcsolat elvész. "Elég haloványan kezdődik a mai nap is", írta Bill Shepherd parancsnok február 22-én. "A szerver nem találja a hálózatot. Tegnap éjjel egyig dolgoztunk rajta, de nem éledt fel." "Tíz körül újrakonfiguráltuk a levelezést, mivel a backupnál néhány fájl rossz helyre került."

A hálózatot az IBM AIX és a Windows NT keveréke működteti, megspékelve néhány meghatározhatatlan oprendszerű orosz laptoppal. A gépek Etherneten és elég lassú drótnélküli hálón keresztül kommunikálnak egymással. A naplóból kiderül, hogy az asztronauták Microsoft Outlookkal leveleznek.

Február 22-én a fentieken kívül még néhány probléma szórakoztatta az űrhajósokat, a nyomtató sem ment, ráadásul a hálózati kártyák és kábelek is ellenük fordultak. Néhány óra leforgása alatt végül Shepherd és két társa csendes diadalt aratott a technika ördöge felett, bár maguk sem értették, hogyan.

Kihívások igazi férfiaknak

Szimultán fagyás
A nemzetközi űrállomás 16 ország, köztük az amerikai, orosz, európai és japán űrhivatalok összmunkájának eredményeként lebeghet tavaly november óta földkörüli pályáján. A Shepherd vezetésével felküldött első legénység az amerikai Destiny kutatólabor és két további orosz modul összekapcsolását végezte el, némi űrséta és a napelemek szétnyitása után.

A legénység négy és fél hónapos küldetése során tapasztalt problémák legtöbbjének köze nem volt ezekhez a komplikált feladatokhoz, viszont meglehetősen lefárasztotta őket a naponta lefagyó nyomtatószerver, az elveszett levelek és az akadozó hálózat.

Mindezek ellenére - a napló szerint legalábbis - Shepherdnek sikerült megőriznie nyugalmát, egyszer sem borította például mérgesen a kakaóját a billentyűzetbe, vagy lebegtette bele kedvenc csavarhúzóját a noteszgépek LCD-jébe.

Az amerikai parancsnok naplójában részletesen beszámol minden apró mozzanatról, amit egy nap végrehajtottak. A napi rutinba tartozik például a felszerelések kicsomagolása, az állomás konfigurálása, különféle kísérletek levezénylése, és mindezek filmre rögzítése IMAX-kamerákkal.

A naplón persze kicsinyet szelidítettek a NASA munkatársai, mégse áramoljanak már mindenfelé az asztronauták életének apró titkai, így ezeket bizalmasnak minősítve meghúzták. A NASA ugyanis csak az első legénység visszérkezése után határozta el, hogy nyilvánosságra hozza az űrhajósok naplóit, különben feltehetőleg visszafogottabban írogottak volna. Shepherd logja például elég sok "bizalmasként" kicenzúrázott részt tartalmaz.

Az imperialista technika bukása

Nem tudni pontosan, a problémákért milyen megoszlásban felelősek az amerikai hardverek és szoftverek, csak annyi biztos, hogy az egyetlen dolog, amit a parancsnok megdícsért, az az orosz szoftverállomány volt. Shepherd a "tökéletes", "nagyon dögös" és a "még orosz viszonylatban is kiemelkedő" jelzőkkel illette az orosz térképész és navigációs szoftvereket.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft