Judit
3 °C
7 °C

Kiüríthetik a nemzetközi űrállomást

2002.12.02. 16:18
Az ISS nemrégiben ünnepelte az állandó legénység szolgálatba lépésének második évfordulóját. A 16 országot tömörítő konzorcium irányítása alatt álló űrállomás kiépítésének költsége lassan 100 milliárd dollár fölé kúszik. Megfigyelők szerint még az ISS átmeneti kiürítése is jelentős tudományos és politikai kárt okozna.
A NASA titkos tanulmányt rendelt annak felmérésére, hogyan lehetne egyéves szünet erejéig kiüríteni a nemzetközi űrállomást. Az állandó legénység feladására az orosz fél pénzügyi nehézségei vezethetnek, mivel nem tudják finanszírozni a folyamatosan cserélt Szojuz űrkapszulákat és a személyzet nélkül érkező Progressz teherszállítókat.

Az MSNBS által ismertetett NASA-iratok szerint Mihail Sutikov, az orosz űrhivatal képviselője az közölte az amerikaiakkal, hogy vizsgálják az ISS 2003. júniusi kiürítésének lehetőségét. Az előkészületeknek már most meg kell történnie, tekintettel az orosz űrprogram pénzügyi nehézségeire, foglalta össze a helyzetet a NASA. A leállás következményeinek felbecslése a következő hetekben történik meg.

Költségvetésre várva

A NASA legutóbb a múlt héten kedden adott nyílvánosan hangot abbéli reményének, hogy az oroszok teljesítik az ISS-egyezmény alapján rájuk háruló feladataikat. Bár erről biztosítékokra volna szükség. A NASA kérte Oroszországot, adjon információt az űreszközök gyártásának és a 2003-as elkötelezettségek teljesítésének állásáról.

A híroldal NASA-forrásai nem tudták megmondani, mekkora a valószínűsége az ISS-legénység lehozatalának, mivel az ügy érinti a Moszkvában zajló pénzügyi vitát is. Várhatóan decemberben fogadják el a 2003-as orosz költségvetést, de az űrkutatási kiadásokat - noha megígérték inflációkövető bővítésüket - az utóbbi évben jelentősen megnyesegették.

Lassabban épülne

A NASA tervezői arra számítanak, hogy az űrállomás összeszerelését végző küldetések a néhány hónapos szünet alatt is folytatódhatnak, az űrsiklók egyenként 10-12 napos tartózkodásai alatt. Viszont a repülések résztvevőire a tervezettnél több feladat várna, és szükségessé válhat, hogy minden alkalommal velük tartson egy tapasztalt - esetleg orosz - űrhajós, aki már járt az űrállomáson.

A fedélzeten élő legénység távoztával a látogató űrsiklókra jóval több feladat hárulna. Az idézett NASA-iratok "lényegesen több karbantartási és ellenőrzési feladatról" beszélnek. Plusz egy nap tartózkodást jelent az űrállomás zsilipjeinek felkészítése az űrsétákra, és megjósolhatatlan, mennyi ideig tart a két látogatás közti időben tönkrement berendezések helyreállítása.

Kidobnák a kaját

Az űrsiklókon helyet kellene teremteni az űrállomás karbantartásához szükséges felszerelésnek, ezért szinte nem is vinnének magukkal élelmiszert. Az űrhajósoknak az állomás készleteit kellene használniuk. Természetesen az űrállomás összeszerelésének ütemterve is változna. Mivel csaknem mindegyik munkafázis igényli a robotkar használatát, az űrsiklók legénységét erre is fel kell készíteni.

"Jelentős kockázatnak" ítéli a NASA-tanulmány, hogy állandó legénység nélkül megszűnik az azonnali, esetleg űrsétát igénylő javítások lehetősége. Bár a végkövetkeztetés az, hogy az űrállomás összeszerelése fizikailag még a legénység nélküli időszakokban is kivitelezhető.

Kutatások jegelve

Nem működhet viszont emberek nélkül az űrállomás legtöbb tudományos programja. Az állomásra szánt kísérletek több mint 80 százalékát jegelni kellene a leállás időszakára. Néhány vizsgálat földi távirányítással folytatódhatna, de teljes kísérletsorozatokat, köztük kiemelt fontosságú munkákat el kellene halasztani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?