Valér
4 °C
8 °C

Európában épülhet a legnagyobb fúziós reaktor

2004.05.24. 12:49
Az EU továbbra is biztos benne, hogy Franciaországban épülhet meg az ITER, a világ legnagyobb kísérleti fúziós erőműve, amely A Nemzetközi Űrállomás után a legnagyobb nemzetközi kutatási-fejlesztési összefogás. Az ITER lesz az első olyan fúziós reaktor, mely képes lesz annyi energiát termelni, mint a hagyományos erőművek.
Philippe Busquin, az Európai Bizottság kutatási biztosa a JET (Joint European Torus) kísérleti fúziós erőmű 25 éves jubileumi ünnepségén kijelentette, hogy az európai fúziós kutatások 2007 és 2013 között meg fognak duplázódni. Az EU reményei szerint ugyanis Európában, a franciaországi Cadarache-ban épülhet meg a világ legnagyobb kísérleti fúziós erőműve.

Tokamak

A fúziós reaktorok a könnyű atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosítják, azt a folyamatot, mely a csillagokban is termeli az energiát.

A Magyar Virtuális Enciklopédia szerint a fúzió megvalósítására jelenleg két, egymástól gyökeresen eltérő megoldás kínálkozik. Az egyiknél lézerekkel nyomják össze és hevítik fel a parányi, lefagyasztott üzemanyagcseppeket, az atommagok összeolvadása és az energiafelszabadulás robbanásszerűen megy végbe. Az USA-ban épülő kísérleti berendezésben 192 lézernyalábbal fogják besugározni a deutérium-trícium üzemanyag gömböcskét.

A mások megoldásban mágneses terekkel tartják össze a százmillió fokra felhevített plazma állapotú üzemanyagot, a hidrogén nehéz izotópjait (deutérium, trícium). A legsikeresebb berendezéstípus a tokamak, ebben gyűrű (tórusz) alakú térrészbe zárják a plazmát. Ma a JET a világ jelenleg legnagyobb és legsikeresebb fúziós kísérleti eszköze, az angliai Culhamban működő tokamakkal valósítottak meg először rövid időre szabályozott fúziót 1991-ben.

Kétszer nagyobb

A JET-nél jóval nagyobb ITER (International Tokamak Experimental Reactor) építését világméretű összefogással készítik elő. Az ITER kétszer nagyobb lesz, mint a JET, és 500 megawatt fúziós energiát tud majd produkálni 500 másodpercig vagy tovább. A tokamakkísérletekben magyar kutatók is részt vesznek. Az egyelőre nem dőlt el, hogy a reaktort Japánban, Rokkasho-murában vagy Franciaországban, Cadarache-ban építik meg, és a döntést már több alkalommal elhalasztották.

Tony Blair brit miniszterelnök az ünnepségre küldött üzenetében kijelentette, hogy reméli, a kérdés a következő pár hónapban megoldódik. Busquin a BBC kérdésére elmondta: várakozásai szerint a döntés a nyár vége előtt várható. Hangsúlyozta, hogy az európai sikerhez a tagállamok támogatása is szükséges. Az EU, Oroszország és Kína a francia helyszín mellett áll, míg Dél-Korea, az USA és Tokió a Japánt támogatja.

A Nemzetközi Űrállomás után ez a legnagyobb nemzetközi kutatási-fejlesztési összefogás. Az ITER lesz az első olyan fúziós reaktor, mely képes lesz annyi energiát termelni, mint a hagyományos erőművek. Egy kilogramm fúziós üzemanyaggal egyébként annyi energiát lehet termelni, mint tízmillió kiló fosszilis tüzelőanyaggal.