Jácint
16 °C
31 °C

Izom menstruációs vérből

2008.04.24. 16:10
Kiderült, hogy a menstruációs vér egy sejtje képes izomsejtté alakulni. Ez még nem őssejt, de már majdnem: izomsorvadás kezelésére például elég jól lehetne használni.

Japán kutatók felfedezték, hogy a nők menstruációs véréből kitenyészthető egy olyan sejtfajta, amely hasonlóan viselkedik, mint az őssejtek, és képes átalakulni izomsejtté.

Az ilyen menstruációs vérből kitenyésztett sejtek kémcsőben patkányok szívizomsejtjeivel keveredve átalakultak izomsejtekké. A vérből származó sejtek húsz százaléka már három nap múltán átalakult szívizomsejtté.

Ez azt jelenti, hogy a menstruációs vérből százszor könnyebben jönnek létre izomsejtek, mint az emberi csontvelőből vett őssejtekből, mert a csontvelős őssejteknél csak 0,2-0,3 százalékos a siker.

A menstruációs vérből származó sejtek nemcsak kémcsőben bizonyultak hatásosnak. Szívrohamon átesett patkányok állapota javult, miután menstruációs vérsejteket kaptak.

Mijosi Sunicsiro kutatásvezető szerint a menstruációs vérből elég egy kisujjnyi fiolára való, amit megfelelő körülmények között akár néhány száz éven át is lehet tárolni, osztályozva a különféle immuntípusok szerint.

Mijosi kiemeli, hogy a menstruációs vérből származó sejtek szigorú értelemben nem őssejtek - az igazi őssejtekből bármilyen sejtfajta kialakulhat - de nagyon könnyen fejlődhetnek izomsejtekké. Ez felveti azt a gondolatot, hogy a vért idővel izomsorvadás gyógyítására is fel lehetne használni.

A Mijosi vezette kutatásról a Stem Cell című amerikai orvosi tudományos lapban jelent meg beszámoló.