Jenő
-3 °C
6 °C

Megvan a világ legerősebb állata

2007.02.13. 10:30
Amerikai tudósok szerint a gerincesek közül a Bolitoglossa dofleini nevű, Közép-Amerika esőerdőiben élő óriás pálmaszalamandra nyelvében található a legerősebb izom.

Az állat nyelvével villámgyorsan kicsapva kapja el a táplálékául szolgáló rovarokat, és a szerv irgalmatlan erővel csapódik a zsákmányhoz. A Dél-Floridai Egyetem tudósai az izom teljesítményét mérve kilogrammonként 18000 wattot kaptak, ami majdnem kétszer annyi, mint a korábbi csúcstartó, a Bufo alvarius nevű béka nyelvénél mért érték.

Bolitoglossa dofleini vs. Bufo alvarius – fix egyes

A tudósok a The Journal of Experimental Biology című tudományos szemlében közölték kutatásuk eredményét. A cikk szerint a szalamandra nyelvében az izom mellett egy különleges, rugalmas szövet található, és ennek köszönhetően a nyelv gyorsabban ki tud lövődni, mintha csak az izom mozgatná. "Olyan, mint egy felhúzott íj, a nyelv pedig a nyílvessző" – nyilatkozta a kutatók egyike, Stephen Deban a szövetről.

A kétéltűek közül a tüdőtlen szalamandráknál alakult ki a legfejlettebb kicsapódó nyelv, vadászat közben ezred másodperc alatt képesek néhány centiméteres pontossággal eltalálni áldozatukat. Nyugalmi állapotban a nyelv feltekeredve a szájpadhoz simul, akcióban viszont az állat testhosszának háromnegyedét is elérheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?