Huba
17 °C
33 °C

Megvan a világ legerősebb állata

2007.02.13. 10:30
Amerikai tudósok szerint a gerincesek közül a Bolitoglossa dofleini nevű, Közép-Amerika esőerdőiben élő óriás pálmaszalamandra nyelvében található a legerősebb izom.

Az állat nyelvével villámgyorsan kicsapva kapja el a táplálékául szolgáló rovarokat, és a szerv irgalmatlan erővel csapódik a zsákmányhoz. A Dél-Floridai Egyetem tudósai az izom teljesítményét mérve kilogrammonként 18000 wattot kaptak, ami majdnem kétszer annyi, mint a korábbi csúcstartó, a Bufo alvarius nevű béka nyelvénél mért érték.

Bolitoglossa dofleini vs. Bufo alvarius – fix egyes

A tudósok a The Journal of Experimental Biology című tudományos szemlében közölték kutatásuk eredményét. A cikk szerint a szalamandra nyelvében az izom mellett egy különleges, rugalmas szövet található, és ennek köszönhetően a nyelv gyorsabban ki tud lövődni, mintha csak az izom mozgatná. "Olyan, mint egy felhúzott íj, a nyelv pedig a nyílvessző" – nyilatkozta a kutatók egyike, Stephen Deban a szövetről.

A kétéltűek közül a tüdőtlen szalamandráknál alakult ki a legfejlettebb kicsapódó nyelv, vadászat közben ezred másodperc alatt képesek néhány centiméteres pontossággal eltalálni áldozatukat. Nyugalmi állapotban a nyelv feltekeredve a szájpadhoz simul, akcióban viszont az állat testhosszának háromnegyedét is elérheti.