A Pentagon minden lépésünket figyelné

2003.05.22. 11:34
Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma olyan terroristaelhárító rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely az emberek járásmódját azonosítja.
A Georgiai Műszaki Egyetemen kifejlesztett módszer 80-95 százalékos pontossággal működik, tehát viszonylag megbízhatóan ismeri fel a különböző járásmódú egyéneket. Ha a Pentagon haditechnikai kutatást és fejlesztést koordináló szakosztálya, a DARPA (Defense Advenced Research Project Agency) rendelni fog egy prototípust, akkor a járásmód vizsgálat valószínűleg fontos része lesz a Totális Információs Tudatosság (Total Information Awareness, TIA) elnevezésű megfigyelési rendszernek.

Komolyan gondolják

A TIA eddig is komoly aggályokat vetett fel a jogvédő szervezetekben a titokszféra megsértése miatt, ezért a Pentagon átnevezte a programot: a "totális" szót cserélték le a "terroristára", így a TIA mostantól a Terrorism Information Awareness rövidítése, írta a Wired. Emellett az Egyesült Államok kongresszusa februárban a kérdés alaposabb felülvizsgálásáig megakadályozta, hogy a TIA-t amerikai állampolgárokon alkalmazhassák.

Mindezek ellenére több dokumentum tanúskodik arról, hogy számos védelmi hadiipari vállalat és egyetem kötött szerződést a Pentagonnal a megfigyelési és elemzési rendszer megtervezésére és kiépítésére irányuló kutatások elvégzésére, írta a The Guardian.

A DARPA - az internet kifejlesztésének a kezdeményezője - most a világháló méreteit is bőven meghaladó projektet indított útnak. Erre utal legalábbis az ügynökség azon felhívása, miszerint a rendszernek több petabájt adatot kell majd tárolnia és kezelnie. E messze felülmúlja a mai legnagyobb adatbázisok méretét; a 18 millió könyvet tároló Kongresszusi Könyvtár például körülbelül ötvenszer férne el egy petabájtban.

Minden adatbázist felhasználnának

A John Poindexter nyugalmazott tengernagyra bízott TIA megfigyelési rendszer arra az elméletre épül, hogy a terroristáknak bizonyos ügyletekbe kell bonyolódniuk az amerikaiak ellen tervezett támadás megszervezéséhez és kivitelezéséhez, és ezek az ügyletek talán egy jól felismerhető mintát képeznek. A DARPA célja az, hogy egy útlevélkezeléseket, vízumkéréseket, munkaengedélyeket, jogosítványokat, autókölcsönzéseket, repülőutakat, letartóztatásokat és gyanús események bejelentéseit tartalmazó adatbázis segítségével következtetéseket és jóslatokat készíthessen egy esetleges terrortámadásról. A DARPA olyan adatbázisokhoz is hozzá szeretne férni, amelyek a pénzügyi, az oktatási és az orvosi információkat, illetve az ujjlenyomatokon, íriszen, arcvonásokon és járáson alapuló biometrikus ismertetőjegyeket tartalmazzák.

A TIA olyan forradalmian új szoftveren dolgozik, amely ezeket a szétszórt adatbázisokat egyetlen hatalmas és gyorsan hozzáférhető adatbázisként tudja kezelni. Poindexter a DARPA számos korábbi programját szeretné felhasználni, például a Georgián dolgozó Gene Greneker által vezetett kutatást, amelyben száz önként jelentkezőre felszereltek egy radart, amely a járásukat figyelte. A DARPA más kutatókat is támogat, akik videokamerákkal és számítógépekkel próbálják megfigyelni a különböző járásmódokat. "A radar egyik előnye, hogy átlátunk a rossz időjáráson, a sötétségen és a lábakat takaró lepleken, amire a videokamerák nem képesek" - mondta Greneker.

Minden mozgás egyedi

A megfigyelt személynek nem kell Michael Jackson híres moonwalk járását előadniuk, hogy felfigyeljenek rájuk, ugyanis a radar a lábak, a karok és a test mozgása során különbözőképpen visszaverődő hullámok frekvenciaváltozását érzékeli. Ezek a jelek igen egyediek, mondta Greneker.

A kutatók most olyan módszereket keresnek, amelyekkel kijátszható lenne a rendszer. "Egy lapos talpú helyett magas sarkút cipőt húzó nő jelei nem változnának meg jelentősen, de bakancs már nagy különbséget jelentene" - mondta Greneker.

"A rendszert a követségek biztonságának növeléséhez kitűnően alkalmazhatnák. Például a követség épületétől néhány száz méter távolságban megjelenő emberekről megállapíthatnák, hogy milyen rendszeresen járnak arra, és további nyomozással azt is kideríthetnék, hogy egy támadásra készül-e" - mondta Greneker, aki szerint már fel tudják ismerni a nehéz csomagokat cipelő embereket, például testre erősített bombát hordozó öngyilkos merénylőket is.

Greneker nem foglalkozik a titokszféra megsértésének kérdésével. "Mi kutatással és fejlesztéssel foglalkozunk. Azon gondolkozunk, hogy mi lehetséges, nem azon, hogy a kormány mihez fog kezdeni mindezzel. Ez nem egy fegyver." - mondta a kutató.  • Hírek
  • Személyi kölcsön