Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nem fenyeget jégkorszak

2004.06.11. 10:40
A következő jégkorszak leghamarabb 15 ezer év múlva érkezhet meg. Erre a következtetésre jutottak európai klímakutatók az antarktiszi jégtakarón végzett fúrások és az elmúlt 740 ezer év időjárásának elemzése után.
Az európai jégfúrási project (European Project for Ice Coring in Antarctica, EPICA) keretében a kutatók az Antarktisz jégtakaróját rekordnak számító 2500 méteres mélységig vizsgálták. A mínusz 40 fokos felszíni hőmérséklet mellett kiemelt jégtömb teljes hossza 3139 méter.

A 10 centiméteres átmérőjű jégtömbök a klíma elmúlt több százezer évi történelmét őrzik, írta a Nature szaklapban megjelent tanulmány kísérő szövegében Heinz Miller, a bremerhaveni Alfred-Wegener intézet (AWI) igazgatója.

A déli kontinensen szűk egymillió éve rakódik le és tömörödik a szárazföldre hulló hó. Így a több kilométer vastagra nőtt antarktiszi jégköpeny a földi klíma legrégebbi és folyamatos "feljegyzése".

Nyolcszor már változott

A vizsgált korszakban a kutatók összesen nyolc hideg és meleg periódus nyomaira bukkantak. Az egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az emberiség ténykedése siettetné-e a következő jégkorszak beköszöntét.

A jelenlegi, mintegy 12 ezer éve tartó meleg periódus Miller szavai szerint 420 ezer év óta valószínűleg a leghosszabb a Földön. Az elmúlt négy időjárási ciklusban a mérsékelt időjárási viszonyok viszonylag rövid ideig, 12-15 ezer évig maradtak fent. A hideg periódusok lényegesen tovább tartottak.

Van még egy kis idő

A jelenlegi korszakra leginkább emlékeztető ciklus 400 ezer éve volt, akkor a meleg periódus 28 ezer évig tartott. Vagyis a következő jégkorszakig 15 ezer évünk van, idézte a CNN Eric Wolff, a British Antarctic Survey munkatársának szavait.

Jövő télen a kutatók további 200 ezer év jégbe fagyott viszonyait kívánják tanulmányozni, ekkor érik el ugyanis a sziklás altalaj feletti utolsó 100 méteres réteget. Az egyenként mintegy három méter hosszú jégtömbök vizsgálata várhatóan még éveket vesz igénybe.

A klímára vonatkozó, jégbe zárt információk Heinz Miller szerint sokkal részletesebbek, mint az eddigi, tengerfenéken végzett fúrások eredményei. A talajpróbákkal ellentétben ugyanis a vékony jégrétegekben azoknak a gázoknak a nyomai is megmaradnak, amelyek valójában a klíma alakulását befolyásolják.

Félmillió éves rekord

Így például sikerült kimutatni, hogy a korábbi jégkorszakok idején 200 ppm, a meleg periódusokban pedig 280 ppm volt a széndioxid koncentrációja. Az üvegházhatásért felelőssé tett gáz aránya 1750 óta az emberiség tevékenysége folyamán 370 ppm-re emelkedett.

Az elsődleges vizsgálatok szerint az elmúlt félmillió évben ez a legmagasabb CO2 érték. A jégmintákból azonban nem derül ki, hogy ez milyen következményekkel jár a klímára nézve, emlékeztetett Miller. Az EPICA projektben 10 európai ország kutatói vesznek részt.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft