József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egyre több óriás jégmeteorra számítanak

2003.12.14. 16:18
Egy spanyol és amerikai kutatókból álló csapat különös jelenség, a derült égből hulló jégdarabok rejtélyét kezdte vizsgálni. A tudósok szerint a globális felmelegedés állhat az utóbbi időben szaporodni látszó jelenség hátterében.
"Amiatt nem aggódom, hogy egy jégtömb a fejemre esik" - idézte a Seattle Post-Intelligencer Jesus Martinez-Friast, a madridi asztrobilógiai kutatóközpont munkatársát. "Inkább az aggaszt, hogy nagy jégtömbök keletkeznek ott, ahol nem lenne nekik szabad." A legtöbb jégdarab tíz-húsz kilós, de egy Brazíliában talált óriás elérte a 220 kilót is. A spanyol-amerikai kutatócsoport "óriás jégmeteoroknak" nevezte el a jelenséget, mellyel kapcsolatban az Egyesült Államokban végeznek a télen megfigyeléseket.

Betört szélvédők

Martinez-Frias vezette az első kutatást 2000 januárjában, amikor tíz napig estek jégdarabok Spanyolországban a derült égből. Ezek némelyike nehezebb volt három kilónál is. Egy kormányzati kutatóintézetben arra gondoltak, hogy a jég egy üstökösből származhat, ezért kérték fel őt a vizsgálatra.

A jégdarabok lyukakat ütöttek házak tetején és szélvédőket törtek be. Tavaly egy georgiai autókereskedés tetejét zúzta be egy - a szemtanúk szerint "fél autónyi" jégtömb.

David Travis, a Wisconsin-Whitewater Egyetem földrajzi tanszékének vezetője szerint mindez csak a kezdet. "Ha az óriás jégmeteorok keletkezése kapcsolatban áll a globális felmelegedéssel, ahogy gondoljuk, akkor ésszerű feltételezni, hogy ezek az esetek szaporodni fognak a jövőben" - mondta Travis. Szerinte a legtöbb jégdarabot január, február és március folyamán észlelik.

Nem a repülőkből jön

Az égből zuhanó hatalmas jégtömbökről szóló megfigyeléseket már több mint száz éve próbálják tudományosan megmagyarázni, eddig sikertelenül. A kutatóknak kétezer minta áll rendelkezésre a kutatásaikhoz, köszönhetően a szemtanúknak, akik még idejében hűtőbe tették ezeket. Annyi bizonyos, hogy a jég nem a repülőgépek mellékhelyiségeiből származik.

A globális felmelegedést azonban nem mindenki tartja jó magyarázatnak a jelenségre. "A tudósok általában nem mondják azt semmire, hogy lehetetlen - mondta Charles Knight, a coloradói Boluderben található atmoszférakutató-intézet jégesőszakértője. - De erre kénytelen vagyok mégis ezt mondani." Knight elmondta: elolvasta az óriás jégmeteorokkal foglalkozó publikációkat, de szerinte a globális felmelegedést okoló magyarázat egyszerűen hibás.