Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Megtalálták a Biblia ókori változatát?

2009.02.06. 16:25
Valószínűleg a Biblia ókori változatát találták meg egy ciprusi csempészcsoportnál. A kéziratot a Jézus korában használt arámi nyelvjárásban írták.

A ciprusi rendőrség egy házkutatás során antik kéziratot foglalt le, amelyen arámi szövegek vannak. A régi nyelvjárás szerintük arra utal, hogy a kézirat körülbelül kétezer éves, Jézus korából származik. A lapokon a Bibliából vannak idézetek, a pergamenre arannyal írtak. A szakértők azonban még nem tudják eldönteni, hogy egy felbecsülhetetlen értékű, eredeti antik irattal van-e a dolguk, vagy csak egy ügyes hamisítvánnyal.

Múlt héten foglalták le a relikviát, és a ciprusi rendőrség kilenc embert letartóztatott. A nyomozók találtak egy faragott szobrot Jézusról, amelyet valószínűleg egy észak-ciprusi templomból loptak el, valamint egy dinamitot. Az őrizeteseket antikvitások csempészésével, illegális ásatással és robbanóanyag birtoklásával vádolják.

Charlotte Roueche, a londoni King's College késői antik és bizánci korral foglalkozó professzora szerint a tárgyak Törökországból, Tur-Abdin körzetéből származhatnak, ahol még ma használják a régi arámi nyelvjárást.

Peter Williams, a Cambridge egyetem munkatársa szerint a pergamen kevesebb, mint ezer éves. A leletet megvizsgáló szakértők szerint a szöveg egyes elemei arra utalnak, hogy a XV. század után keletkezett az irat, a nyelvezete alapján pedig még később, a XIX. században készült a pergamen.  • Vennék
  • Bankszámla