Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Óriási jégyhegykarambol várható napokon belül

2005.01.11. 13:26
Az Antarktisz partjainál sodródó, százhatvan kilométer hosszú B-15A jéghegy hamarosan nekicsapódhat a Drygalski-jégnyelvnek, ami a jégnyelvet valaha ért legnagyobb ütközés lehet.

A százhatvan kilométer hosszú B-15A jéghegy napokon belül nekiütközhet a Drygalski-jégnyelvnek. Bár a jéghegy mozgása az utóbbi napokban lelassult, a NASA szerint január 15-ig bekövetkezik az ütközés.

Az Aqua és Terra nevű műholdak felvételeket is készítettek a közelítő jégtömegekről, a róluk készült animáció a NASA oldalán megtekinthető. Az oldalon a New York-i Long Island méretéhez hasonlítják a B-15A-t.

Roncsderbi

Robert Bindshadler, a NASA Goddard űrkozpontjának egyik kutatója szerint ez lesz a világ "egyik legjobb roncsderbije". A jégnyelv sokkal nagyobb ütközésre számíthat, mint ami valaha is érhette. Az találkozás biztosan "behorpasztja majd az ütközőiket" - mondja a sporthasonlatról lemondani képtelen Bindshadler. A jégtömegek szélei valószínűleg fölgyűrődnek, és a jégtörmelék összegyűlik a Ross-tengerben. De ha a B-15A eléggé felgyorsul az ütközés előtt, megeshet, hogy a Drygalski-jégnyelv egyszerűen leszakad.

A háromezer négyzetkilométer területű B-15A a legnagyobb a Ross-jéghátságból levált és azóta tovább darabolódott hatalmas jéghegy darabjai közül. Az eredeti jéghegy 2000 márciusában vált el a hátságtól.

Megnyílhat az út

A B-15A miatt tavaly felgyűlt a jég a McMurdo-szorosban, ami számos problémát okozott. A pingvineknek most jóval nagyobb távolságokat kell megtenniük, hogy elérjék a nyílt vizet, és megesik, hogy a felnőttek nem is érnek vissza időben az élelemmel kicsinyeikhez. A szintén itt található McMurdo Kutatóállomásnak egyelőre nem okoz gondot a több jég, bár az állomás most nem 65, hanem 130 kilométerre található a nyílt víztől, ami némileg megnehezíti az ellátmány célba juttatását. A mostani ütközés ezt a problémát is megoldhatja: ha a jégnyelv letörik, megnyílhat az út a szorosban felgyűlt jég számára.

Nem teljesen biztos egyébként, hogy az ütközés bekövetkezik, a jéghegy sorsa számos tényezőtől, szelektől, áramlásoktól és más erőhatásoktól függ, és az is lehet, hogy ütközés nélkül továbbhalad észak felé, fokozatosan olvadva.