Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Mennyi pénzért lennél fekete?

2007.06.28. 10:10
A legtöbb fehér amerikainak halvány fogalma sincs arról, milyen hátrányokkal jár az Egyesült Államokban afroamerikaiként élni. Erre a következtetésre jutott Philip Mazzocco, az ohioi állami egyetem pszichológusa és Mahzarin Banaji, a Harvard etikaprofesszora.

Az EurekAlerten megjelent beszámoló szerint a kutatássorozatban résztvevő 958 fehér amerikai egy részétől egyszerűen azt kérdezték, mennyi pénzért élnék le életük hátralévő részét feketeként. A válaszadók általában 10 ezer dollárnál kisebb összeget jelöltek meg, ugyanakkorát, mint amikor az volt a kérdés, mennyiért költöznének egyik államból a másikba. Arra a kérdésre viszont, hogy mennyiért mondanának le véglegesen a tévénézésről, a válasz 1 millió dollár volt.

A kutatók úgy gondolják, vizsgálatuk abba is bepillantást enged, tízből kilenc fehér amerikai miért ellenzi, hogy az egykori rabszolgák leszármazottai jóvátételt kapjanak. Nem arról van szó, hogy fukarok vagy erkölcstelenek lennének, hanem arról, hogy nincs világos képük arról, milyen afroamerikaiként élni az Egyesült Államokban.

Gondolatkísérlet gondolatkísérlet hátán

A résztvevők másik csoportjánál finomították a forgatókönyvet. A kutatók azt kérték, képzeljék el, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott fehér amerikai életét kell élniük, de pénzt kérhetnek, ha vállalják egy szintén véletlenszerűen kiválasztott fekete amerikai életét. Ebben az esetben is viszonylag kis összeggel beérték a fajcseréért. Amikor viszont kaptak egy listát arról, milyen vagyoni különbségekkel jár afroamerikainak lenni, már lényegesen nagyobb összeget, körülbelül félmillió dollárt kértek.

A harmadik csoportnál elhagytak minden utalást fajra és országra. Azt kérték a résztvevőktől, gondoljanak el egy képzeletbeli országot, melyben van többségi és kisebbségi népcsoport, a kisebbségi élethez pedig mellékeltek egy listát, mely azokat a hátrányokat sorolta fel, mint amilyenekkel az afroameriaiak szembesülnek az Egyesült Államokban. Ebben a gondolatkísérletben a résztvevők már átlagosan 1 millió dollárért választották a kisebbségi életet.

A kutatók a továbbiakban azt próbálják majd kideríteni, a fehérek miért becsülik ennyire alul azokat a költségeket, amelyekkel az afroamerikaiak élete jár. Arra gyanakszanak, nagyon sok amerikai egyszerűen úgy gondolja, az Egyesült Államokban mára gyakorlatilag megszűntek a faji egyenlőtlenségek.

Az elrabolt hajómágnás

Eredmények azt mutatják, azok a fehérek, akik a harmadik csoportban 1 millió dollárt kértek - azt sugallva, hogy megértették a faji egyenlőtlenségek mértékét -, gyakrabban válaszolták, hogy támogatnák a rabszolgaságért fizetendő jóvátételt.

Sok amerikai azért ellenzi a jóvátételt, mert úgy gondolja, túl régen volt. A kutatók ezért azt kérték a résztvevőktől, képzeljék el, hogy 150 évvel ezelőtt elrabolták vagyonos ősüket, és akkora váltságdíjat kértek érte, ami csődbe vitte jól menő hajózási vállalatát. Az emberrablók a pénzből céget alapítottak, ami még ma is működik, és 100 millió dollárt ér. Ezután arra a kérdésre kellett válaszolniuk, részt vennének-e egy olyan perben a jelenlegi vállalat ellen, ami 5 ezer dollárt hozhat nekik. A résztvevők 61 százaléka igent mondott. A kutatók megjegyzik, az afroamerikaiak ma ugyanilyen arányban mondják azt, hogy őseik rabszolgaságra kényszerítése miatt a fehéreknek jóvátételt kellene fizetniük.