Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Homlokon lőtt madonna és klingon násztánc a Millenárison

2006.09.15. 10:30
Háromhetes szünet után ismét megnyitotta kapuit a Jövő Háza és a Csodák Palotája. A jegyek drágultak, de olyan újdonságok is akadnak a kiállított játékok és installációk között, mint a villámokat szóló Tesla-transzformátor és a fényvezérelt zenegép.

Dr. Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója tartja a nyitóbeszédet, és rögtön sikerül párhuzamot vonnia a Terror Háza és a Jövő Háza között, merthogy mindkettő a jövőről szól. Amikor elkezdi ezt bővebben is kifejteni, kétségbeesetten hallójáratainkba gyömöszöljük a sajtóanyagot, és csak akkor vesszük ki, amikor annál a résznél tart, hogy pénzügyi szigor ezt a házat nem fogja sújtani, amíg az emberek kiállítása marad. A politikus szerint a Jövő Háza és a Csodák Palotája megőrizte "interaktív, didaktív és kreatív" jellegét, nem csoda, hogy eddig félmillió látogató fordult meg a két létesítményben.

Több csoda

Csepelitől Szabó Szergej programigazgató veszi át a szót, és elmondja, hogy a két intézmény sikere számukra is váratlan volt, ezért is volt szükség arra, hogy egy időre bezárjanak. A szünet három hete alatt a két szint 3000 négyzetméterén tisztítási és festési munkálatok folytak, és új installációk kerültek a régiek mellé.

A nyitva tartás is megváltozott: hétköznap 9-18, hétvégén 10-19 óra között látogatható a központ, és a csütörtök ezentúl különleges nap lesz, amikor 9-21 óra között klubok és programok várják az érdeklődőket (a hétfői szünnap maradt). Ezzel együtt a jegyek is drágultak, amit Szabó úr az áfaemeléssel magyaráz. "Akkor el lehet indulni a térben" - igazítja el beszéde végén azokat, akik az idő felé indultak volna, és teszünk egy kört.

Nézegessen villámokat - kattintson!
Nézegessen villámokat - kattintson!

Másfélmillió volt

A Csodák Palotájában Egyed László igazgató kalauzol végig az újdonságoknál, és arra biztat bennünket, hogy mindent próbáljunk ki: "az a filozófiánk, hogy amit a gyerekek el tudnak rontani, az rosszul volt megcsinálva". Kiemeli a Bolyai-geometria megértését segítő installációt, és persze a leglátványosabb nóvumot, a Tesla-transzformátort.

"Pacemakeresek álljanak hátrébb" - mondja az igazgató, majd a jelenlevő konstruktőr működésbe hozza a szerkezetet. Másfélmillió voltos villámok sercegnek nagy zajjal, mindenki kicsit megilletődik, pedig ezek a villámok nem ráznak, csak égetnek. Bizonyára tetszene a feltalálónak, Nikola Teslának - a horvát elektromérnök idén ünnepelné 150. születésnapját.

Fénydisco

Ahogy megyünk fel a következő újdonsághoz, egyperces gyászszünetet tartunk a szögletes kerekű autó hűlt helyénél, majd Egyed úr beterel bennünket egy sötét terembe, ahol csak néhány színes fénycsóva világítja meg a földet. Az angliai találmány lényege, hogy ha megszakítjuk a fény folytonosságát, a szerkezet valamilyen hangot ad - minden színhez mást. Az alkotó modern táncosokkal dolgozott, azt akarta, hogy táncosok azonnali visszajelzést kapjanak, ha hibáznak - ezért konstruálta a zenegépet, ami egyébként sérült emberek rehabilitálásában is használható.

Működését két táncos mutatja be, akik mozdulataikkal irányítják a zenét. Először sci-fikből kölcsönzött hangeffektekkel bűvészkednek - ilyennek képzelek egy klingon násztáncot -, majd cserélgetni kezdik a hangpalettát (már amennyiben ez nem képzavar egy ilyen kütyü esetében). Teljesen korrekten összerakják Doktor Bubó dalát, aztán a Queentől a We will rock you-t, levezetésül pedig tai chi-vel csalogatnak elő meditatív csilingeléseket. Egyszerre táncolnak és zenélnek - zavarba ejtő és lenyűgöző.

Megújult jegyárak
Jövő Háza Csodák Palotája Kombinált
Felnőtt 1200 990 1750
Gyermek és ifjúsági (diákigazolvánnyal) 790 790 1100
Családi jegy (max. 6 fő vagy nagycsaládos igazolvány) 2990 2690 4450
Csoportos jegy (min. 4 fő) 1150 900 1500
Iskolai csoportos jegy (min. 15 fő, előzetes bejelentkezéssel) 690 690 950
65 év alatti nyugdíjas magyar állampolgárok (nyugdíjasigazolvánnyal) 790 790 1100
Szimulátorjegy (20 perc/alkalom) 1000 1000

Ártisztikum

A palotából a Pixel Galériába jutunk. Kirchkeszner Ágnes kulturális programigazgatónak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a galéria új évadjának központi témája a modern, XXI. századi művészet. Ulrike Rosenbach német feminista médiaművész tárlatában videoinstallációk sorakoznak olyan címekkel, mint az "Egy pillanat annak a kínai festőnek az életéből, aki én vagyok". Aha. Megpróbálkozunk egy másik képpel - ezen a művész kilő egy nyílvesszőt, ami egy alá montírozott szentkép homlokába áll. Címe: "Ne gondolják, hogy amazon vagyok". Mivel ezekhez a gyöngyökhöz disznónak érezzük magunkat, átmenekülünk a Jövő Házába.

Csodák pilótája

Itt a legnépszerűbb újdonságok bizonyára a Microsoft szponzorált négyzetméterein található Xbox 360-ok lesznek, de a programigazgató két másik installációt mutat be. Egyik a Gyógyerdő, amit erős eufemizmussal lehet csak erdőnek nevezni, viszont a padló taposásálló üvegtábláin szépen részletezi a modern gyógyászat vívmányait, két videokonzolon pedig olyan kisfilmeket lehet megtekinteni, mint a "Jimmy és a fehérje". Kicsit lehetne interaktívabb ez az erdő, bár a bele zsúfolt információk garantáltan meggyőzik bármelyik kezdő hipochondert, hogy nincs egészséges ember, csak rosszul kivizsgált.

A másik újdonság tematikája a repülés. A jövő pilótája nevű programot egy repülőiskola is segíti, saját honlappal és egy információs fallal fogadja a repülés iránt érdeklődőket. Legnagyobb látogatómágnese viszont a külön pénzért kipróbálható Giroszkóp, amiben át lehet élni azt a terhelést, amit a vadászpilóták éreznek.

A család háza

A Jövő Iskolájánál fejezzük be a túrát, és Niedermüller Anna oktatási vezetőtől megtudjuk, hogy a központ tavaly 13420 gyereknek tartott foglalkozásokat. Az új tanévben 5 terem tantervbe illeszkedő óráin várják a pedagógusokat és a diákokat. A hazánkban újnak számító eszközök, módszerek (pl. drámapedagógia) megismertetése nagy hangsúlyt kap - a vezető szerint módszertani megújulásra van szükség a magyar oktatásban, és ez jogszabályokkal nem elérhető. A Jövő Iskolája konkrét órarendekkel, technikákkal várja a tanárokat.

A megnyitó után a Giroszkóphoz sietünk, abban a reményben, hogy jól kihasználjuk majd a sajtóbelépőnket, de a látottak elbátortalanítják stábunkat. A gyerekek viszont nagyon élvezik a szerkezetet, akár a többi újdonságot. Újabb félmillió látogatót vizionálunk, bár hümmögünk egy kicsit a jegyárakat nézve. Azzal győzzük meg magunkat, hogy egy családnak alig drágább, mint egy mozi, és itt egy egész napot el lehet lenni.