Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Találjuk ki a jövőt!

2008.10.19. 09:50
A neves kaliforniai jövőkutató intézet, az IFTF (Institute for the Future) különleges platformot indított útjára: a résztvevők játékosan, forgatókönyveket kitalálva vázolják fel a következő évtizedek fejlődését és veszélyeit, s próbálják megmenteni a Földet.

MMFG

Az október 6-án indult és hat hétig tartó kezdeményezés – a Superstruct – műfajilag a sokat sejtető Masszívan Több-résztvevős Előrejelző Játékok (Massively Multiplayer Forecasting Games) elnevezést kapta, s ennek megfelelően „soroltatott be” az utóbbi időben megszokott MM kezdetű rövidítések közé: az MMFG egyrészt egyértelművé teszi, hogy nagy vonalakban miről is van szó, másrészt az FG utótag elgondolkoztat, s egyben jelzi: valami szokatlanra, eddig nem látottra is számíthatunk. Az egész kísérlet pedig újfent tökéletesen szemlélteti, hogy a számítógépes játékok lényegesen többek (lehetnek) puszta szórakozásnál, rendkívül komoly oktatási, tudományos stb. potenciál rejlik bennük.

A nyílt forráskódú szimuláció az együttműködésen alapul, s ennek megfelelően különböző online tereken – például fórumokon, wikiken, blogokon és mikroblogokon – bonyolódik. Valódi problémák köré épül, azokon alapuló – egymással összefüggő – játékokkal szólít meg szakértőket, kutatókat, tudományos műhelyeket és természetesen a téma iránt érdeklődő „kívülállók” millióit is.

2019

„Az emberek belefáradtak abba, hogy úgy érzik, tehetetlenek a jövőjüket illetően” – jelentette ki Marina Gorbis, az IFTF egyik igazgatója. – „A kutatás és a problémamegoldás új platformja megadja nekik azt az érzést, hogy ezen változtathatnak: hathatnak a jövő előkészítésére, irányíthatják azt.”

A játék a borongós 2019-es esztendőben kezdődik. Képzeletbeli szuperszámítógép egyéves elemző munkával következteti ki: már csak huszonhárom év, és kipusztul az emberiség. A katasztrófát – és próféciát – öt veszélyforrás gyilkos kombinációja teljesíti be: járványok, élelmezési problémák, nyersanyagforrásokért folyó nagyhatalmi harcok, széthulló hálózatok, gazdasági és társadalmi okok által kiváltott folyamatos népvándorlás.

Minden egyes háttértörténetet (az IFTF előrejelzéseiből, kutatásaiból összeszedett) jövőbeli paraméterek különleges sorozata határoz meg. A forgatókönyvekben felvillannak az új technológiák, várható tudományos felfedezések, valószínűsíthető társadalmi jelenségek.

Az emberi társadalom létező struktúrái és infrastruktúrái nem elegendők a vészesen közelgő bajok orvoslására. A munkamódszereiben az együttműködést, a játékos fejtágítást mindig előszeretettel alkalmazó IFTF megmutatja, milyen lehet 2019-ben a világ, a játékos odafantáziálja, milyen lehet élni benne, majd együttesen kitalálják, milyennek kellene lennie.

Szuperstruktúrák

„A Superstruct a jövőbeli együttműködés új módjainak kitalálásáról szól” – jelentette ki Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. – „A játékosok által javasolt összes szuperstruktúra új ötlet erőink és forrásaink valóban széles skálán történő összekombinálására. Megtervezik, miként kooperáljunk olyan személyekkel, akikkel normál körülmények között nem kooperálunk. A játék tonnányi új ötletet fog generálni. Lehet, hogy, egy intelligensebb globális kultúra kialakulását segítendő, valamikor kivitelezzük is ezeket.”

Az IFTF sajtóközleménye alapján, az év folyamán a Superstruct-ot kiegészítő három újabb játék várható: az egyik a gondoskodásra összpontosít, a másik földrengés-szimuláció, míg az X2-ben a nemzetközi tudományos és technológiai élet ismert személyiségei igyekeznek hozzátenni ismereteiket a jövőre vonatkozó kollektív tudáshoz.