Emőke
-4 °C
9 °C

Élet a Jupiter holdjain?

2001.12.13. 08:30
A NASA új képeket hozott nyilvánosságra a Jupiter Io nevű vulkanikus holdjáról. A Galileo szonda augusztusban és októberben tartózkodott az Io közelében, és a fényképfelvételek mellett a hold mágneses mezejét is feltérképezte. A Jupiter Európa nevű holdjáról készült felvételeken ismét életjeleket vélnek felfedezni az asztrofizikusok.
Io-kráterről (felül) és az Európáról (alant) készült felvételek
A Jupiter körül keringő Galileo szonda a brazil viharisten, Tupan Patera nevét viselő Io-kráterről készített közeli felvételeket. A piros, zöld, kék és sárga színek az egész holdra jellemzőek, az Ión a legerősebb a vulkántevékenység az egész naprendszerben. A csaknem nyolcvan kilométeres átmérőjű Tupan Patera krátert folyékony láva tölti ki. Az Ión tomboló mágneses viharok ezer atomerőmű teljesítményével egyenértékű áramot termelnek.

Asztrofizikusok szerint a Jupiter egy másik holdja, a fagyott Európa jegén látható vöröses elszíneződést hibernálódott baktériumok okozhatják. Ezt a felvételt szintén a Galileo szonda készítette, és a baktériumelmélet választ adhat arra a kérdésre is, hogy miért különbözik az Európa jégpáncéljának infravörös képe a tiszta jégétől - a Yellowstone parkból származó extremofil baktériumok infravörös spektruma meghökkentő hasonlóságot mutat az Európáéval.