Gerzson
-3 °C
3 °C

Popeye-nek nevezték el a különös fogú őslényt

2005.04.01. 16:31
Amerikai kutatók mókusméretű jurakori őslényt találtak, amely a paleontológusok szerint nagy hatással lehet arra, amit eddig gondoltak a korai emlősfajokról.

A Fruitafossor windscheffeli nevű, 150 millió éves fajnak a Popeye becenevet adták a kutatók, miután megpillantották az állat hatalmas "alkarját". Úgy tűnik, hogy Popeye a legöregebb eddig ismert úgynevezett ásó emlős, amely apró rovarokkal (konkrétan termeszekkel) táplálkozott. Eddig a felfedezésig a tudósok úgy gondolták, hogy ez a táplálkozási forma csupán ötvenmillió éves, írja a NationalGeographic.com.

Furcsa fogak

Zhe-Xi Luo, a pittsburghi Carnegie múzeum kutatócsoportjának vezetője elmondta: amikor az állat sajátos fogait észrevette, azonnal tudta, hogy nagy jelentőségű leletről van szó. A jurakorból ismert emlősöktől eltérően a Fruitafossor fogain nincs fogzománc, és mindegyiknek egyetlen és nyitott gyökere van (az emberi zápfog négygyökerű). Az úgynevezett nyitott gyökércsúccsal rendelkező fog a rágcsálók között elterjedt fogfajta, például a hódnak is ilyen van, ugyanis az intenzív rágás csak így oldható meg .

"Meglepődtünk, hogy egy ilyen nagyon primitív jurakori emlősnél ilyen különös fogakat találtunk, ugyanis eddig azt hittük, hogy ez a fogfajta csak ötvenmillió évvel ezelőtt, a tatuk megjelenésekor alakult ki. Ezek szerint volt egy külön evolúciós elágazás 150 millió évvel ezelőtt, amelyből bolyban élő rovarokkal táplálkozó emlősök is kialakultak" - nyilatkozta Luo.

Ha evett, ásott, ha félt, ásott

A Fruitafossor a hangyászokhoz hasonlóan masszív "karjaival" ásta ki a földből a rovarkolóniákat. De nem csak a táplálkozáshoz használta a Popeye-karokat, hanem a rejtőzéshez is, ugyanis ezekkel ásott magának búvóhelyet, amikor a nagyobb dinoszauruszok, így a sztegoszaurusz vagy az alloszaurusz elől menekült.