Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a legöregebb állatot

2007.10.29. 15:01
Megtalálták a Föld feltehetően leghosszabb életet élt állatát, egy kagylót, amelyet Izland partjainál hozta felszínre a víz.

A pénzkagyló (Mercenaria mercenaria) korát 405-410 évre becslik az észak-walesi Bangor Egyetem kutatói, akik úgy vélik, hogy a matuzsálemi korú állat tüzetes vizsgálatával megfejthetik a hosszú élet titkát. A kagyló korát úgy becsülték meg, hogy megszámolták a páncélján levő gyűrűket. Az állat ért már akkor is, amikor I. Erzsébet angol királynő ült a trónon és amikor Shakespeare az Otellót és a Hamletet írta.

A pénzkagyló korát a páncélja mutatja

Az izlandi kagyló valószínűleg megdönti az eddig hivatalosi rekordot, a Guinness-rekordok könyvének tanúsága szerint ugyanis a világ leghosszabb életű állata csak 220 évet élt – ez szintén egy kagyló volt, amelyet 1982-ben találtak meg. Egy izlandi múzeumban őriznek egy másik kagylót, amely állítólag 374 évet élt, de ezt az adatot hivatalosan nem erősítették meg.

A Bangor Egyetem a Help The Aged nevű, időseket segítő brit szervezettől kapott támogatást a különleges kutatáshoz.