Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kannibálok utódai vagyunk

2006.08.02. 13:49
Újabb bizonyítékot találtak Spanyolországban arra, hogy az ember ősei kannibálok voltak. Főleg gyerekeket és fiatalokat ettek, és nem az éhségüket akarták csillapítani.

Kannibálok kései utódai vagyunk - a legújabb bizonyíték erre a spanyolországi Atapuerco hegyeiben rejtőző Gran Dolina barlangban van, ahol már korábban is találtak több százezer éves ősember-maradványokat. Itt bukkantak rá 1994-ben a Homo Antecessorra, amely mintegy 800 ezer évvel ezelőtt élt. Nemrég újabb maradványokat találtak, és ma összesen száz kövületet tanulmányoztak a paleontológusok - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Főtt hús, velő


Fotó: masker.dk
Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyosra veszik, hogy a Homo Antecessor kannibál volt. Nem a saját csoportjához tartozókat ette meg, hanem olyanokat, akikhez máshonnan jutott hozzá, főleg gyerekeket és fiatalokat. Valószínűleg inkább rituálék részeként, semmint éhsége csillapítására fogyasztotta el őket.

A térségben van egy másik jelentős lelőhely is, a Sima de los Huesos, ahol eddig csaknem ötezer emberi kövületet találtak, köztük 30 Neander-völgyiét. Az egyik, meglepően jó állapotban megmaradt koponyáról megállapították, hogy "tulajdonosa" kannibalizmus áldozata lett. Erről árulkodik az, hogy a koponyacsontokon éles eszköz véste nyomok láthatók, a fejről tehát minden bizonnyal lefejtették a húst. Ugyancsak kannibalizmusra utal a velőért széttört csont, vagy a főzésre utaló nyomok: a húst tehát valószínűleg puhítani akarták.

Megették Lucy-t

"Mivel ezek a maradványok legrégibb európai elődeinktől származnak, állíthatjuk, hogy kannibálok leszármazottai vagyunk" - jelentette ki az ásatások vezetője. Kannibalizmus nyomait találták meg egyébként a Lucynak elnevezett több mint 3 millió éves Australopitecus, valamint egy körülbelül 450 ezer éves, Etiópában talált koponyán is.

Az utolsó nép, amely intenzív módon gyakorolta a kannibalizmust, az anasazi volt, amely 800 évvel ezelőtt élt a mai amerikai Colorado állam dél-nyugati részén. A közelmúltban Pápua-Új-Guineában véltek kannibalizmusra utaló jeleket találni, de eddig nem tudták bizonyítani, hogy az emberevés ott is elterjedt szokás lett volna.