Belső kannabisz gyűri le a félelmet

2002.08.06. 10:31
A kísérleti egerek agyában a kannabisz hatóanyagához hasonló vegyület segít elmulasztani a pánik- és félelemérzetet, és helyreállítani a normális lelkiállapotot. A nápolyi Cosiglio Nazionale delle Ricerche és a német Max-Planck pszichiátriai intézet kutatói mutáns egereken ki tudták mutatni, hogy a kellemetlen élmények hatásának elmúlásához szükség van a kannabinoidreceptorra.
Az állatkísérletek során azt tapasztalták, hogy az akusztikus inger által kiváltott félelemérzet egyértelműen lassabban oldódott, ha blokkolták a receptort, mint a kontrollcsoportba tartozó állatoknál.

Fóbiákat oldhat az anyag

A kutatók azt remélik, hogy a most szerzett ismeretek révén új frontot nyithatnak a fóbiák és a poszttraumás stresszbetegségek, illetve bizonyos krónikus fájdalomérzettel járó szimptómák kezelésében. Azt azonban még nem tudták igazolni, hogy az eredmények más kellemetlen élményt kiváltó szituációkra is helytállóak.

Beat Lutz és kutatócsoportja az endogén kannabinoid-rendszerek működését úgynevezett knockoutolt egereken vizsgálta. Ezeknél az állatoknál "kiütötték" az 1-es típusú CB1 receptort, emiatt nincs endokannabinoid-ingerátvitel az agyba.

A viselkedési kísérletekben a rágcsálókat arra képezték ki, hogy egy alapvetően semleges ingert (hangjelzés) kellemetlen ingerrel (enyhe áramütés) hozzanak kapcsolatba. A következő napok során a hangjelzés ismételt aktiválása az egereknél egyértelmű félelmi reakciót váltott ki. Ez mindenek előtt a test megmerevedésében nyilvánult meg.

CB1 nélkül nehezebb

Ha a hang tovább szólt, de az elektromos inger nem következett be, a normális egerek gyorsan le tudták küzdeni a félelmi merevséget. A blokkolt CB1 receptorú egerek azonban sokkal tovább maradtak ebben a bénult helyzetben, írták a kutatók a Nature folyóiratban megjelent beszámolójukban.

Tizenegy nappal később a kontrollcsoport egereinél a pánikreakció fokozatosan csökkent, a knockoutolt állatoknál azonban nem. A CB1-deficites egerek nem tudták elfelejteni a hangjelzéssel összekötött rossz élményeiket. A kutatók szerint nyilvánvaló, hogy a CB1 receptor kiütése mindenekelőtt az állatok fenyegető ingerekhez való alkalmazkodását rontja.

Egerek és emberek

Az emberi agy is rendelkezik ilyen kannabinoidreceptorral, amely a tetrahidrokannabinol (THC) által kiváltott ingereket is közvetíti. A THC a Cannabis sativa, köznapi nevén a marihuána, illetve a hasis aktív hatóanyaga.

A CB1 receptorok az emberben számos agyi területen, nagy mennyiségben megtalálhatók. Ezek közé számít az agy érzelmi központjának tartott amygdala, amely döntő befolyással van a kognitív és az érzelmi folyamatokra.

Félelem aktiválja

Humán kísérletekből ismert, hogy az amygdala félelemérzetet kiváltó ingereknél aktivizálódik. Normális körülmények közt ez az aktivitás gyorsan lecsökken, fóbiás betegeknél ennek az agyi központnak a vérellátása magas szinten marad.

Ma még keveset tudnak arról, hogy a pánikbetegek miért nem tudnak alkalmazkodni bizonyos helyzetekben a fenyegető szituációkhoz, és az eredeti veszélyérzet után miért alakul ki náluk pánikreakcióban végződő öngerjesztő folyamat.  • Hírek
  • Támogatások