Szilárda
-4 °C
2 °C

Gyilkos kórokozó pusztítja a ritka papagájfajt

2004.07.14. 11:52
A világ mára legritkább papagájfajtájából, az új-zélandi nagy zöld kakapóból (Strigops habroptilus) három pusztult el az elmúlt 24 órában.
A BBC híradása szerint halálos kórokozó fertőzte meg az Aroha, Aurora és Vollie nevű madarakat. A baktériumfertőzés vérmérgezést idézett elő a papagájok szervezetében, nem sokkal azután, hogy tudósok - éppen a fajta védelmében - tizenkilenc kakapót költöztettek egy alig lakott szigetre.

A három példány elpusztulása óta a madarakat kezelő kutatócsoport még nem döntötte el, hogy kezelésbe veszi-e a tizenhat, eddig egészségesnek mutatkozó megmaradt madarat, és hogy kórházi körülmények között, vagy a természetben kezeli-e őket.

Papagájszanatórium a szigeten

Múlt héten a Codfish szigeten élő populációt éppen a madarak biztonságának garantálása érdekében vitték az onnan 120 kilométerre lévő Chalky szigetre, egy nemzeti park közelébe, ahol speciális étrend szerint, diófélékkel, zöldséggel és gyümölcsökkel táplálják őket. A tervek szerint a madarakat tenyésztett pulykák számára kifejlesztett vakcinával oltják be a fertőzés ellen.

Ugyanakkor szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a természet mindig okoz meglepetéseket. Már sokszor előfordult, hogy kihaltnak hitt állatok újra felbukkantak, illetve ki sem vesztek. Kihaltnak ugyanis akkor tekintenek egy fajt, ha egy bizonyos ideje nem látták egyetlen példányát sem - ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy valóban kipusztult.

A kakapó a legnagyobb és öreg is

A kakapó a világ legnagyobb papagája: egy hím súlya elérheti a 3,5 kilogrammot is. Éjjel aktív madár, amely nem tud repülni, s ha egyáltalán felmegy a fára, akkor mászik. A nagy zöld kakapó elél 100 évig is.

Az 1990-es években már csak 50 kakapó élt, de a fajta megőrzése érdekében indított intenzív program nyomán lassan nőni kezdett az egyedek száma, és a mai ismeretek szerint a világon 83 kakapó maradt a három elpusztulása után. Jelenleg két szabadon élő populációt tartanak nyilván: az Új-Zéland déli csücskénél lévő, kopár Codfish szigeten, a másik Új-Zéland déli szigetének északi csúcsánál lévő Maud szigeten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!