Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A karaoke káros az egészségre

2003.07.09. 14:35
A legújabb koreai és hongkongi tanulmányok szerint a karaoke nemcsak az énekesek hangszálait, de a közönség hallását is tönkreteszi. Mindkét tanulmány a British Medical Journal orvosi szaklapban jelent meg.
A karaokeéneklés Ázsiában roppant népszerű: a rajongók nemcsak otthon, hanem klubokban is megmutathatják énektudásukat. Az előadóművészek helyébe lépő amatőr próbálkozók az ismert számokból mindössze a háttérzenét hallják, de egy kijelzőn folyamatosan olvashatják a szám szövegét. Az ABC News szerint a karaoke már Európában és Észak-Amerikában is egyre elterjedtebb. A jelenség egészségre gyakorolt hatásáról azonban ezelőtt nem jelent meg tanulmány.

Két óra karaoke már káros

A koreai kutatók megvizsgálták, hogy a különböző stílusú zenére való éneklés közben mekkora az átlagos és a legnagyobb hangnyomásszint. Megállapították, hogy egy átlagos karaoke környezetben több mint 95 decibeles zaj hallható. A kísérleti alanyokat valódi tortúrának tették ki: száz percig kellett karaokét hallgatniuk, és a kutatók előtte és utána is megmérték a hallásuk ingerküszöbét.

A tudósok a hallási ingerküszöb változásának statisztikai elemzésével kiderítették, hogy közel két óra karaokézás után megközelítőleg nyolc decibellel lett alacsonyabb az ingerküszöb, ráadásul éppen az emberek számára legfontosabb, 4000 hertz körüli hangfrekvencián.

A pihenés és a vízfogyasztás segít

A Hongkongi Egyetem tanulmánya szerint, mivel az amatőr karaoke énekesek a profi énekesekkel ellentétben korábban nem edzették hangszálaikat gyakorlással, nagyon könnyen hangproblémáik lehetnek. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a karaokerajongók gyakran hosszú ideig énekelnek, pihenés és víz ivása nélkül.

A kutatók véleménye szerint azok az emberek, akik pihentek és vizet is ittak éneklés közben, sokkal jobban énekeltek a többieknél, ráadásul a többiekkel ellentétben a magas hangokat is jól kiénekelték.