Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyenge volt a kardfogú tigris harapása

2007.10.03. 15:00
A kardfogú tigris úgy verekedett, mint egy medve, és azért halt ki, mert az agyarai zavarták a kisebb állatok elejtésében, amikor már elfogytak a nagyok.

Ausztrál tudósok a kardfogú tigris koponyájának vizsgálata, és számítógépes szimulációk során arra a következtetésre jutottak, hogy a félelmetes külsejű állat harapása aránylag gyenge volt (például a mai oroszlánokhoz képest), és a hatalmas agyarak sokszor inkább akadályozták a vadászatban, mint segítették.

A túlfejlett szemfogak túlspecializálódás során jöttek létre, de a nagyobb állatok megöléséhez roppant hatékony fegyver a kisebb zsákmányok elejtésében már zavarta a tigrist. Ez hozzájárulhatott a kihalásához is, hiszen az ökológiai egyensúly felbomlásával eltűnő nagytestű növényevőkről nem tudott átállni a kisebb állatok vadászatára.

A tudósok szerint a kardfogú tigris állkapcsa ezer newton erőt volt képes kifejteni, ez a harmada az afrikai szavannákon élő, a tigrissel nagyjából azonos méretű mai oroszlánokénak. A kardfogú tigris valószínűleg nem is úgy vadászott, mint a mai nagymacskák (rövid üldözés után leteríti az áldozatot és átharapja a torkát), annál is inkább, mert a testfelépítése nem tette alkalmassá a nagy sebességű futásra. A kutatók inkább a medvéhez hasonlítják a felépítését (masszív, robosztus, de nem túl mozgékony), és a vadászati szokásait is: a nála akár jóval nagyobb méretű áldozatát a földön 10-15 percig birkózva ölte meg. A zsákmány a hatalmas agyarak által feltépett mély sebek miatt pusztult el, aránylag lassan.

A kardfogú tigris 33 millió éve jelent meg a Földön, benépesítette egész Észak- és Dél-Amerikát, majd 9000 évvel ezelőtt tűnt el, a többi kardfogú állattal együtt. A kihalásukkal kapcsolatban nem egységes a tudomány álláspontja, vannak, akik az éghajlat változását, míg mások egy aszteroida becsapódását sejtik a háttérben.