Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tűzálló kardhalakra bukkantak

2006.08.29. 11:25
Brómtartalmú égésgátló szereket mutatott ki a WWF a Földközi-tengerben élő kardhalakból. Az olasz partok mentén kifogott állatokból vett mintákban olyan, a szervezetben felhalmozódó égésgátlókat találtak, melyeket korábban számítógépek, televíziók és kárpitok gyártásánál használtak. Nagy részük használatát ugyan már betiltották az EU-ban, de mégis kimutatható a jelenlétük a kardhalakban. A nemzetközi természetvédő szervezet szerint ez az eredmény alátámasztja, hogy sürgősen szigorítani kell az Unió új vegyi anyag törvényének tervezetét.

A WWF az olasz Siena Egyetem kutatóival készítette el tanulmányát, melyben kardhalak vérét vizsgálták, hogy következtessenek a Földközi-tenger vegyi anyag szennyezettségére. 17 állatból vett mintákban 28-féle vegyi anyag jelenlétét nézték: klórtartalmú szerves növényvédőszereket (például DDT), fluortartalmú vegyületeket (amelyeket például teflonbevonatú edényeknél, élelmiszerek csomagolóanyagainál alkalmaznak) és brómtartalmú égésgátló szereket. Mindhárom csoportba olyan vegyületek tartoznak, melyek bizonyítottan vagy feltételezhetően befolyásolják a hormonrendszer működését és hozzájárulnak az idegrendszeri, viselkedési és szaporodási problémákhoz, írja a WWF közleményében.

Csúcsragadozók égésgátlóval

Klórtartalmú növényvédőt és brómtartalmú égésgátlót mindegyik mintában kimutattak, ugyanakkor fluortartalmú vegyületeket nem. A kardhalak a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók, ezért a bennük talált kemikáliák jól reprezentálják a Földközi-tenger vegyi szennyezettségét. A kardhalakat ráadásul nagy mennyiségben halásszák is, hiszen húsuk igen kedvelt a tengerparti országokban, így egy kellemes halvacsora alkalmával a mérgező szer az emberi vérbe is bekerül.

"Az európai háztartásokban lévő televíziókban felhasznált égésgátlók a kardhalak szervezetében landolnak. Ennek a ténynek el kellene gondolkodtatnia a politikusokat, hogyan történhet ez meg. Elengedhetetlenül fontos a vegyi anyagok használatának szigorú szabályozása." - fogalmaz a közleményben Prommer Mátyás, a WWF Magyarország környezetpolitikai programvezetője. A tervezett vegyi anyag törvény, a REACH alkalmazásával lehet majd azonosítani és kivonni a forgalomból a legveszélyesebb vegyi anyagokat.

A vegyi anyag törvényen múlik

Amint arra ez az új tanulmány is rávilágít, a jelenlegi európai vegyi anyag szabályozás a Földközi-tenger élővilágát sem képes megvédeni a veszélyes vegyi anyagoktól. A WWF korábbi vizsgálatai emberekben, delfinekben, bálnákban, tengeri madarakban és halakban is kimutattak már anyagot.

A kutatás vezetője, Silvano Focardo, a Siena Egyetem professzora elmondta, hogy alig tudunk valamit az 1983 óta bevezetett vegyi anyagok egészségügyi hatásairól. Ráadásul többnyire csak a véletlenen múlik, hogy kiderül egy-egy ilyen vegyület károsító hatása. A kutató szerint kizárólag a megfelelően szigorú szabályozás jelenthet fényt az alagút végén.