Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Edzett agyú karmesterek

2001.03.12. 14:35
A szólistákkal és nem zenészekkel szemben a karmestereknél sokkal jobban kialakult az a képesség, hogy folyamatos zenei háttér mellett térben is be tudnak azonosítani egy nem odaillő hangforrást - számolt be a brit Nature tudományos magazin. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a karmesterek agya speciális eljárással dolgozza fel a sokféle beérkező zörejt.
A későn belépő hegedűt vagy a túl hangosan játszó második kürtöst minden tévedés nélkül képesek azonosítani a gyakorlott karmesterek. Német neuropszichológusok utánajártak, a hangok kavalkádjában a gyakorlott dirigensek hogyan képesek észrevenni az ilyen finom különbségeket.

Ricardo Muti vezényel
Ez éppen olyan, mint egy koktélparti, ahol a sok beszélgető közül egy bizonyos személyre koncentrálunk - fejtette ki Thomas Münte, a magdeburgi egyetem neuropszichológusa. A vizsgálatok során különböző hangszórókból bocsátott hangot hét karmester felé, akik átlagosan 19 éve vannak a pályán. Velük párhuzamosan hét zongoristát és hét zenei laikust is rövid zaji impulzusoknak tettek ki.

A kísérleti személyeket azzal bízták meg, hogy az előttük vagy mellettük levő hangszórókra koncentráljanak. A fejre helyezett elektródákkal eközben Münte és munkatársai azt mérték, hogyan élénkül a figyelem, ha a hang valóban a figyelt hangszórókból érkezik. Ha más irányban álló hangszórók szólaltak meg, az aktivitási szint lecsökkent.

A zenészek és a nem zenészek egyaránt remekül meg tudták határozni a közvetlenül előttük megszólaló hangok irányát. De csak a karmesterek mutattak különleges agyi aktivitást, ha mellettük különböző forrásokból csendültek fel a hangok. Ezen túl a hangforrások beazonosítása során is kisebb volt a hibaszázalékuk.

Bár a karmesterek munka közben valószínűleg még további jellemzőket, például a hangszínt és az intonációt is felhasználják, hogy pontosan beazonosítsanak egy zenészt, a vizsgálat megmutatta, hogy az intenzív gyakorlás révén javul a hallási képesség - foglalta össze az eredményeiket Thomas Münte.

Az agyi aktivitás mérése ezen kívül világossá tette a kutatóknak, hogy a vizsgált személyek mindhárom csoportja a halántéklebeny ugyanazon területeit használta. A karmesterek azonban az agy ezen régióit sokkal nagyobb hatékonysággal képesek használni.