Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Papírból készült egy angol iskolaépület

2001.10.09. 12:00
Nagyrészt kartonpapír felhasználásával épült fel Nagy-Britanniában egy általános iskola földszintes melléképülete. Az Essex grófságban, Westcliff on Sea településen működő Westborough általános iskola új épületének létrejöttét a brit környezetvédelmi, szállítási és területfejlesztési tárca (DETR) is támogatta.
Az építkezés az után indulhatott meg, hogy a környezetvédelmi tárca idén tavasszal a felhasznált kartonanyagok tulajdonságait feltérképező, egy éven át tartó vizsgálatok eredményei alapján hozzájárulását adta a projekthez.

Újrahasznosítható épület reciklált anyagokból

A Westborough iskolaépületben klubhelység, öltöző, kis főzőkonyha és vizesblokk is helyet kapott. A prototípus épület fejlesztését követően az volt a cél, hogy az iskolát 90 százalékban újrahasznosított anyagokból emeljék, illetve életciklusa végén 90 százalékban reciklálható legyen.

Három papírüzem gyártotta az épület elemeit

A fejlesztőcsapat tagja volt a Buro Happold mérnöki iroda, mely a Cottrell & Vermeulen Architecture építésziroda elképzeléseit valósította meg. Három papírüzem kapcsolódott be az építőanyagok fejlesztésébe, tesztelésébe, illetve gyártotta a kartonlapokat, és -csöveket, melyekből az épületet emelték. A Westborough általános iskola tanulói az építkezéssel párhuzamosan zajló rendezvénysorozatban szintén tanulhattak a projektből.

Az épület kialakítása a karton természetét tükrözi, a déli oldalon bordázatokkal erősítve. Ugyan egyszerűbb lett volna hagyományos dobozépületet emelni, a fejlesztőcsapat úgy érezte, a különleges anyag és a gyártási eljárások lehetőségeit bonyolultabb formákkal mutatják meg.

Tűzvédelem, vízvédelem

A legnagyobb kihívás a karton használatakor a tűz és a víz általi veszélyek kezelése. A vastag kartonpapír meglepően jól tűri a tüzet, a tömör fához hasonlóan, ahelyett hogy gyorsan lángra kapna, csak elszenesedik a felszíne. Egy sor adalékanyag egészítette ki a papírkeveréket, hogy minimálisra csökkentsék a lángok terjedését a kartonlapok felszínén.

Nagyobb kihívást jelentett a víz, mivel nedvesség hatására a karton gyorsan elveszíti a tartását. A falak építése három rétegben történt, hogy kizárják a nedvességet. Újrahasznosított műanyag burkolat adta a külső és a belső takaróréteget, védve a belső magot. A fő hordozóelemeket víz ellen a lehető legellenállóbbra készítették, alkalmazva a csomagolóiparban használatos eljárásokat. A harmadik réteg magának a kartonnak biztosít vízálló képességet. Egy adalékanyaggal ez a bevonat eltávolítható, ha a lemezeket újrahasznosítják.

Az épület ellenáll a diákoknak

A külső felület fizikai sérülésének esélyét is minimálisra csökkentették. Kevésbé igénybevett helyszínen a karton maga is megtenné, de egy iskolában viharosabb behatásokra kell felkészülni.

A tető alátámasztásában kartonból készült csövek is részt vesznek. Gipszkötést helyettesítő sínként és betonoszlopok öntésénél külső tartóformaként a papírcsövek már bebizonyították, hogy jelentős terhelést képesek elviselni.

A tető gerincét fa tartószerkezet adja. Bár ez szentségtörés egy kartonból készült épületnél, ésszerű megoldásként kínálkozott. A projekt legfontosabb célja egy használható iskolaépület készítése volt.