Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Berlini tudósé a kémiai Nobel-díj

2007.10.10. 11:50
Magyar idő szerint 11 óra 47-kor Stockholmban a Karolinska Institut Nobel-bizottsága bejelentette az idei kémiai Nobel-díj nyertesének nevét. Gerhard Ertl berlini kémikus a felületi kémiában végzett tudományos munkásságáért kapta az elismerést. A bejelentés napján ünnepli 71. születésnapját.

Gerhard Ertl német kutató kapta a 2007. évi kémiai Nobel-díjat, a felületi rétegek kémiájában elért kutatási eredményeiért - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az akadémia indoklása szerint Ertl felfedezései segítenek megérteni, hogyan fejti ki hatását az autók katalizátora, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miért rozsdásodik a vas. "Ez a tudományág fontos a vegyipar számára, és segít nekünk megérteni olyan, egymástól különböző folyamatokat, mint hogy miért rozsdásodik a vas, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miként fejti ki hatását autónkban a katalizátor" - áll a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleményében.

Az indoklás kitér arra is, hogy a katalitikus felületeken bekövetkező kémiai reakciók kulcsszerepet játszanak számos ipari eljárásban, így például a műtrágyák előállításában. Emellett magyarázatot kínálnak a légköri ózonréteg pusztulására, azokra a fontos folyamatokra, amelyek egy kicsiny jégkristály felületén zajlanak le a sztratoszférában, és a félvezetőgyártás is olyan terület, amely nagy mértékben függ az ebben a tudományágban megszerzett tudástól.

Gerhard Ertl

A felületi rétegek kémiájának modern tudománya a félvezetőipar eljárásainak nyomán indult fejlődésnek a hatvanas években, és Gerhard Ertl egyike volt az elsőknek, akik meglátták a lehetőséget az ágazat új technikáiban. "Lényeglátó kutatásai teremtették meg a modern felületi kémia alapjait, s az általa kialakított módszereket egyaránt felhasználták az akadémiai kutatásokban és a vegyipari eljárások fejlesztésében" - áll az indoklásban.

Születésnapi díj

Az akadémia sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetítettek az interneten sikerült elérni telefonon Gerhard Ertl-t. A bizottság vezetője gratulált a tudós mai napon ünnepelt 71. születésnapjához. "Ez a legjobb születésnapi ajándék. Nem találok szavakat. Tegnap, a fizikai Nobel-díjat is német tudós kapta, így nem gondoltam, hogy a kémiait is" - választolta Ertl arra a kérdére, hogy számított-e a díjra.

A svéd királyi televízió munkatársa azt kérdezte tőle, megváltoztatja-e az elismerés az életét. "Még nem tudom hogyan, de a többi Nobel-díjastól úgy tudom, megváltoztatja az életet" - válaszolt a tudós. Egy másik újságíró a mai napjáról érdeklődött, mire Ertl elmondta, olyan lesz, amit eredetileg is eltervezett. Éppen várja haza a feleségét, hogy ebédelni induljanak, este pedig családi születésnapi partin vesz részt. Azt is elárulta, hogy egy sétapálcát kapott ajándékba a születésnapjára, ugyanis járása rosszabbodott.

Tavaly az amerikai Roger D. Kornberg kapta a kémiai Nobel-díjat. A svéd királyi tudományos akadémia indoklása szerint az amerikai tudós a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részeire történő átadásával kapcsolatos munkájáért érdemelte ki az elismerést. A legelső kémiai Nobel-díjat 1901-ben adták át és Jacobus H. van 't Hoff kapta a reakciósebesség, a kémiai egyensúly és az ozmotikus nyomás vizsgálatáért.

Az orvosi, a fizikai és a kémiai Nobel-díj bejelentése után csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg - utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban. A svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát jövő hétfőn hirdetik ki. A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénjutalom is jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!