Ilona
17 °C
32 °C

Berlini tudósé a kémiai Nobel-díj

2007.10.10. 11:50
Magyar idő szerint 11 óra 47-kor Stockholmban a Karolinska Institut Nobel-bizottsága bejelentette az idei kémiai Nobel-díj nyertesének nevét. Gerhard Ertl berlini kémikus a felületi kémiában végzett tudományos munkásságáért kapta az elismerést. A bejelentés napján ünnepli 71. születésnapját.

Gerhard Ertl német kutató kapta a 2007. évi kémiai Nobel-díjat, a felületi rétegek kémiájában elért kutatási eredményeiért - jelentette be szerdán Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az akadémia indoklása szerint Ertl felfedezései segítenek megérteni, hogyan fejti ki hatását az autók katalizátora, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miért rozsdásodik a vas. "Ez a tudományág fontos a vegyipar számára, és segít nekünk megérteni olyan, egymástól különböző folyamatokat, mint hogy miért rozsdásodik a vas, hogyan működnek az üzemanyagcellák és miként fejti ki hatását autónkban a katalizátor" - áll a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közleményében.

Az indoklás kitér arra is, hogy a katalitikus felületeken bekövetkező kémiai reakciók kulcsszerepet játszanak számos ipari eljárásban, így például a műtrágyák előállításában. Emellett magyarázatot kínálnak a légköri ózonréteg pusztulására, azokra a fontos folyamatokra, amelyek egy kicsiny jégkristály felületén zajlanak le a sztratoszférában, és a félvezetőgyártás is olyan terület, amely nagy mértékben függ az ebben a tudományágban megszerzett tudástól.

Gerhard Ertl

A felületi rétegek kémiájának modern tudománya a félvezetőipar eljárásainak nyomán indult fejlődésnek a hatvanas években, és Gerhard Ertl egyike volt az elsőknek, akik meglátták a lehetőséget az ágazat új technikáiban. "Lényeglátó kutatásai teremtették meg a modern felületi kémia alapjait, s az általa kialakított módszereket egyaránt felhasználták az akadémiai kutatásokban és a vegyipari eljárások fejlesztésében" - áll az indoklásban.

Születésnapi díj

Az akadémia sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetítettek az interneten sikerült elérni telefonon Gerhard Ertl-t. A bizottság vezetője gratulált a tudós mai napon ünnepelt 71. születésnapjához. "Ez a legjobb születésnapi ajándék. Nem találok szavakat. Tegnap, a fizikai Nobel-díjat is német tudós kapta, így nem gondoltam, hogy a kémiait is" - választolta Ertl arra a kérdére, hogy számított-e a díjra.

A svéd királyi televízió munkatársa azt kérdezte tőle, megváltoztatja-e az elismerés az életét. "Még nem tudom hogyan, de a többi Nobel-díjastól úgy tudom, megváltoztatja az életet" - válaszolt a tudós. Egy másik újságíró a mai napjáról érdeklődött, mire Ertl elmondta, olyan lesz, amit eredetileg is eltervezett. Éppen várja haza a feleségét, hogy ebédelni induljanak, este pedig családi születésnapi partin vesz részt. Azt is elárulta, hogy egy sétapálcát kapott ajándékba a születésnapjára, ugyanis járása rosszabbodott.

Tavaly az amerikai Roger D. Kornberg kapta a kémiai Nobel-díjat. A svéd királyi tudományos akadémia indoklása szerint az amerikai tudós a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részeire történő átadásával kapcsolatos munkájáért érdemelte ki az elismerést. A legelső kémiai Nobel-díjat 1901-ben adták át és Jacobus H. van 't Hoff kapta a reakciósebesség, a kémiai egyensúly és az ozmotikus nyomás vizsgálatáért.

Az orvosi, a fizikai és a kémiai Nobel-díj bejelentése után csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg - utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban. A svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát jövő hétfőn hirdetik ki. A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénjutalom is jár.