Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Szabadon fogható a kémrepülők adása

2002.06.14. 08:45
Egy brit amatőr műholdas szakértő arra jött rá, hogy bárki szabadon betekinthet amerikai kémrepülőgépek felvételeibe. A képeket ugyanis egy Brazília felett lévő műhold kódolatlanul sugározza. Az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselője közölte, hogy a biztonságos sávokat az afganisztáni légifelderítés emésztette fel.
Egy brit amatőr műholdas szakértő arra jött rá, hogy műholdas kapcsolat révén bárki szabadon betekinthet amerikai kémrepülőgépek felvételeinek "élő közvetítésébe". E műholdas adásokon a héten például a Koszovóban szolgáló amerikai békefenntartók Bondsteel nevű táborában elrendelt riadó fejleményeit követhették figyelemmel illetéktelen szemek. A kémrepülőgépek által készített felvételeket ugyanis egy Brazília felett lévő műhold sugározta, és a kódolatlan adás az interneten is elérhető volt.

Köszönik, de tudnak róla

John Locker tavaly novemberben tette meg felfedezését, majd hét hónapon át próbálta felhívni a NATO és az amerikai hatóságok figyelmét az atlanti szövetség balkáni légifelderítő tevékenységébe bepillantást engedő felvételek által jelentett veszélyre, mielőtt úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja az ügyet. Locker megkereséreire ugyanis olyan választ kapott, hogy műszaki kényszerről van szó, amelyről az illetékesek is tudnak és köszönettel veszik az amatőr műholdas aggodalmaskodását.

"Nem vagyok katonai elemző és e terület szakértője, de nagyon meglepett, hogy ilyen típusú anyagot csak úgy szabadon sugároznak. (...) Az én szememben ez kockázatot jelent" - mondta Locker a BBC brit tévé- és rádióadónak.

Afganisztán foglalja a biztonságos sávokat

Richard Perle, az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselője közölte, hogy már készültek tervek az adások kódolásának bevezetésére. Az amerikai hatóságok a tavaly szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után ismerték fel az "élőben" látható légifelderítés fontosságát; ma már sokkal több hasznát veszik az efféle információnak, s a jövőben érdemes lesz azokat kódolttá tenni. Mint a BBC internetes honlapján megjegyezte, elemzők szerint figyelmet érdemel, hogy a kódolatlan felvételek először tavaly november 11-én jelentek meg.

A szeptemberi terrortámadások után Amerika mozgásba lendült, az afganisztáni légifelderítés igényei pedig kezdtek felemészteni minden biztonságos csatornának tekintett katonai műholdat; a prioritásokat mutatja, hogy a balkáni műveletek sugárzását áthelyezték nem biztonságos helyekre. A gondot azonban az jelenti, hogy ezáltal számos NATO-műveletet is veszélybe sodortak, a Radovan Karadzic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök utáni hajszától kezdve az albán gerillák Macedóniába való beszivárgásáig bezárólag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!