Judit
2 °C
7 °C

Belgiumban tesztelik a kendergyógyszert

2002.10.01. 16:00
A brüsszeli Bordet intézetben előrehaladott kísérletek folynak az eddig inkább enyhe kábítószerek alapanyagaként ismert indiai kender (Cannabis indica) gyógyászati alkalmazásával. Belgiumban tavaly júliusban engedélyezte először egy kormányrendelet az indiai kender származékainak gyógyászati célú kutatását.
A Bordet intézetben főleg rosszindulatú daganatos betegeket kezelnek, és sok esetben úgy találták, hogy a rákban szenvedő betegek állandó fájdalmait sem morfiummal, sem más hagyományos fájdalomcsillapítókkal nem tudják hatékonyan enyhíteni. Angol kísérletek nyomán most itt is próbálkoznak a kender származékaival. A kísérleteket vezető Dominique Lossignol elmondta a sajtónak, hogy a kender származékaival igen biztató kutatások folynak Angliában, és most a brüsszeli intézetben is megkezdődtek a kísérletek egy csoport önként jelentkezőn.

Angol szer

Cannabis indica
A brit GW Pharmaceuticals laboratóriumában kidolgozott folyékony készítményt a betegek szájába permetezik, mert felszívódása így a leggyorsabb. Az önként jelentkezők között vannak kórházban fekvők és bejárók is. Egy részük közömbös szert kap, másik részük pedig kenderszármazékot. A betegek bármikor abbahagyhatják a kísérletet, illetve két hét próbaidő után valamennyien a valóban ható készítményt kérhetik.

Belgiumban tavaly júliusban engedélyezte először egy kormányrendelet az indiai kender származékainak gyógyászati célú kutatását. Angliában a növény termesztését is engedélyezték szigorúan ellenőrzött területeken. Az eddigi kutatások szerint a kender származékaiból nemcsak hatásos fájdalomcsillapító nyerhető. Enyhíteni lehet vele például a kemoterápiában részesülő daganatos betegeknél fellépő hányingert, alkalmasnak látszik egyes neurológiai betegségek kezelésére, étvágygerjesztőként, sőt úgy találták, hogy a krónikus glaukóma kezelésében is jótékony hatású.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?