Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Jövőre is annyi jut kutatásfejlesztésre, mint idén

2002.11.20. 13:13
A jövő évi költségvetés számos pozitívumot tartalmaz a kutatásfejlesztés támogatására - mondta az Indexnek Siegler András tegnap az Oktatási Minisztérium által rendezett IKTA fórumon. A kutatás-fejlesztésért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor azt is elismerte, hogy a 2003-as büdzsé számos ponton visszavesz az eddigi támogatásokból. Ezek mindösszesen azt jelentik, hogy nominálértéken ugyanannyi jut majd innovációra jövőre, mint idén.
A szerdai IKTA fórumon mutatták be az Oktatási Minisztérium 2001. évi infokommunikációs technológiák és alkalmazások (IKTA) pályázatainak eredményeit. Bevezetőjében Siegler András helyettes államtitkár arról szólt, hogy kevés olyan tematikus szakmai pályázat van, amely az elmúlt években fenntartható volt és fejlődött.

Öt év alatt 5,3 milliárd forint
Az IKTA pályázataiból az elmúlt öt évben összesen 5,3 milliárd forint jutott kísérleti fejlesztésekre és alkalmazott kutatásokra. A 2002-es pályázaton összesen 383,6 millió forintot osztott szét az oktatási tárca, szemben a 2000-ben megítélt 1,6 milliárd forinttal. Idén egyébként mindössze a pályázatok 12 százaléka volt eredményes. Az IKTA1 esetében ez a mutató még 43 százalék volt.

Épül a magyar szuperszámítógép

A legutóbbi két évben a megítélhető támogatás felső határa 75 millió forint volt. Az elnyert támogatás mellett jelentékeny saját erővel is kell rendelkeznie a nyertesnek. Idén például kísérleti fejlesztésnél például a szükséges összeg 65 százalékával kellett rendelkezni a pályázónak, míg az alkalmazott kutatásnál elegendő volt a teljes költés 40 százaléka is. Az idén az IKTA egyebek mellett magyar szuperszámítógép megalkotását támogatta 69,5 millió forinttal, valamint a bírósági ítélkezést támogató szakértői rendszer kialakításához adott 55,3 millió forintot. Az említett projektek 2003-ban lesznek készen.

Szinten marad a támogatás

Az IKTA pályafutása 1995-1996-ban kezdődött, 1997-ben írták ki az első pályázatot, melyet 1999-től évente újabb felhívások követtek. Jövőre az a célja, hogy ösztönözze az informatikai fejlesztések iránt megnyilvánuló társadalmi-gazdasági keresletet. Mindez kiemelt fontosságú, hiszen a kormányprogram is felértékeli az innovációt - hangsúlyozta Siegler András. Az államtitkára hozzátette: a 2003-as költségvetésben kutatásfejlesztési szempontból sok pozitív vonás van, ám azt sem szabad tagadni, hogy sok negatívum is fellelhető benne.

Az Index kérdésére Siegler kifejtette: a Magyar Tudományos Akadémia 8 milliárd forintos többlettámogatáshoz jut a 2003-as büdzséből, mellyel a K+F-et, illetve az informatikai kutatásokat, projekteket támogathatja. Ugyanakkor a központi műszaki fejlesztési alap (KMÜFA) kevesebb pénzhez jut majd jövőre. A pozitív és negatív intézkedések együttesen azt jelentik, hogy 2003-ban nominálértéken ugyanannyi jut majd innovációra, mint idén - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Uniós lehetőségek, csak "felnőtteknek"

Jövőre jelentékeny uniós források is megnyílnak hazánk előtt, hiszen október 29-én csatlakoztunk az Európai Unió technológiafejlesztési programjához. Az első pályázatokat egyébként december 17-én írja ki Brüsszel. Siegler rámutatott: a magyar vállalkozásoknak, kutatóintézeteknek nem lesz egyszerű a dolga, ha e támogatásból pénzhez akarnak jutni.

A pályázati csomag ugyanis csak akkor lesz elérhető, ha a honi jelentkezők képesek lesznek részt venni nagy nemzetközi konzorciumokban. Ráadásul a kiírás feltételei között jelentékeny saját erő hozzáadása is szerepel. A helyettes államtitkár egyébként ígéretet tett rá, hogy ehhez a kormány és a minisztérium támogatást nyújt majd, igaz főként a már eddig is sikerrel pályázókra számít a tárca. Ennek egyik eleme lehet egy nemzetközi pályázatfigyelő és koordináló központ kialakítása.

A központnak kettős funkciója lesz. A határainkon belül regionális tanácsadó szerepet tölt majd be, Brüsszelben viszont azért lesz felelős, hogy az EU háttértámogatásait csatornázza be a honi rendszerbe. Az Unió ugyanis számos olyan háttérpályázatot indít, amelynek célja, hogy a tagjelöltek eredményesebben pályázhassanak. Ezek egy része úgynevezett konzorciumépítő támogatás, vagyis a nemzetközi kooperációt segíti elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!