József, Bánk
-7 °C
0 °C

Egyre könnyebb a kiló

2003.07.07. 12:00
Fogy a kiló, mármint a kilogramm sablonja. A henger alakú súlyetalont iridiumból és platinából készítették 1889-ben Angliában. Senki sem tudja, hogy miért fogy, de a jelenség arra ösztönzi a kutatókat, hogy stabilabb mintát keressenek.
"Nem ér semmit, ha változó súlyú sablonunk van" - mondta az El Pais című spanyol lapnak Peter Becker, a német szövetségi szabványok laboratóriumának kutatója, aki az intézményben dolgozó 1500 kollégával együtt azon fáradozik, hogy pontosítsák a méréseket. Ez rendkívül fontos, mivel egy 50 mikrogrammos változás is - ami kevesebb, mint egy sószemcse súlya - elég ahhoz, hogy torzulás következzen be a tudományos számításokban.

1879-ben egy nemzetközi szerződés alapján jött létre a Súlyok és Mértékek Nemzetközi Bizottsága és a vele egy időben megalakult azonos nevű hivatal őrzi a kilogramm sablonját Párizs közelében, egy kastélyban. Meghatározott rendszerességgel szigorú szabályozás közepette veszik ki a páncélszekrényből és mérik. "Ez egyrészt egy ceremónia - magyarázza Richard Davis igazgató - másrészt kötelezettség, amelyet a szerződés ír elő."

Egy liter víz tömege

A kilogramm az egyetlen a többi hét mértéksablonból, amely még mindig a XIX. századi meghatározáson alapul. Az évek során a tudósok újra meghatározták a métert, amely eredetileg a Föld átmérőjéhez volt viszonyítva és a másodpercet, amely a nap tört részeként szerepelt. A méter most az a távolság, amelyet a fény a másodperc 299 792 458-ad részében tesz meg, a másodperc pedig az az idő, amely alatt egy céziumatom 9 192 631 770-szer vibrál. Mindkettőt nagy pontossággal lehet mérni és ami a legfontosabb, reprodukálni is bármilyen helyen. A kilogrammot annak idején úgy állapították meg, mint egy liter víz tömegét, de ezt körülményes volt mérni, ezért megbíztak egy angol ékszerészt, hogy készítse el iridium és platinahenger formájában.

Japántól visszavették

A kilogrammból összesen 80 referenciamásolatot készítettek és ezeket kiosztották azok között az országok között, amelyek aláírták a tízes mértékrendszerről szóló egyezményt. Azóta egyes országok megszűntek, mint például, az NDK, Japánnak pedig a II. világháború után vissza kellett szolgáltatnia a magáét - írta az El Pais.

Szilíciumkristály lehet az új etalon

A súlyetalon pontosításán jelenleg két csoport dolgozik. Az egyik Németországban, ez Becker csapata. Tökéletes szilíciumkristály-gömböt készítenek, abból az elképzelésből kiindulva, hogy ha ismerjük pontosan azoknak az atomoknak a számát, amelyekbol a kristály áll és a távolságot is az atomok között, akkor a gömb nagysága alapján ki lehet számítani hány atom van benne, és ez a szám adhatja a kilogramm meghatározását. Egy próbakristályt már elő is állították és ötszázezer helyen mérték be, hogy meggyozodjenek tökéletességéről.

Feszültséggel helyettesítenék

A másik csoport amerikai kutatókból áll, ők Washingtonban azt a technikát próbálják tökéletesíteni, amely a kilogrammot az elektromos feszültség segítségével határozza meg. Elképzelésük szerint azt az elektromágneses erőt kell mérni, amely kiegyensúlyozza az egy kilogrammot. Ennek az erőnek a mértéke lenne a kilogramm definíciója.