Ábrahám
17 °C
29 °C

Újramérik a kilogrammot

2007.05.30. 15:01
Német kutatók új kilogrammszabványt készítenek a csaknem 120 éve alapnak tekintett "őskilogramm" helyett. A platina-iridium ötvözet helyét szilíciumkristály veszi át.

Német tudósok a tömeg mértékegységének minden eddiginél pontosabb újradefiniálásán dolgoznak. A kilogrammot a Párizs közelében, Sévres-ben őrzött "őskilogramm", egy platina-iridium henger, illetve annak másolatai alapján határozzák meg 1889 óta. Bármennyire állja az időt, és az oxidációt ez az alapmérték, mára nagyjából 0,1 milligrammot veszített a tömegéből.

Az őskilogramm egyik másolata

Ez pedig baj, mivel ma már a kémiában, gyógyszeriparban, fizikában ennél sokkal kisebb mértékegységeket is használnak, és egy ekkora különbség az egyes országokban használt kilogramm-szabványokban könnyen befolyásolhatja a számítások, mérések eredményeit.

A kilogramm-kristály

A berlini kutatócsoport ezért új anyagból alkotja meg az új kilogrammszabványt, egy rendkívüli tisztaságú szilíciumkristályt használnak. A csapat hat hónapig dolgozott azon, hogy a kristály színtiszta szilíciumból álljon, mindennemű idegen anyag vagy szennyeződés nélkül, míg sikerült addig eljutni, hogy a kristályban minden tízmillió szilíciumatomra jut csak egy idegen részecske. Ráadásul a kristály 99,994 százalékban ugyanabból az izotópból, a szilícium-28-asból áll.

A kristály hat kilogramm orosz eredetű szilíciumból áll, aminek értéke mintegy kétmillió euró. A projekt következő két évében a kristályt kettévágják, és két, hajszálpontosan (azaz a számítások szerint 0,02 milligramm pontossággal) egy kilogramm tömegű gömböt csiszolnak belőle, amik majd az új szabvány alapját jelentik.