Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újramérik a kilogrammot

2007.05.30. 15:01
Német kutatók új kilogrammszabványt készítenek a csaknem 120 éve alapnak tekintett "őskilogramm" helyett. A platina-iridium ötvözet helyét szilíciumkristály veszi át.

Német tudósok a tömeg mértékegységének minden eddiginél pontosabb újradefiniálásán dolgoznak. A kilogrammot a Párizs közelében, Sévres-ben őrzött "őskilogramm", egy platina-iridium henger, illetve annak másolatai alapján határozzák meg 1889 óta. Bármennyire állja az időt, és az oxidációt ez az alapmérték, mára nagyjából 0,1 milligrammot veszített a tömegéből.

Az őskilogramm egyik másolata

Ez pedig baj, mivel ma már a kémiában, gyógyszeriparban, fizikában ennél sokkal kisebb mértékegységeket is használnak, és egy ekkora különbség az egyes országokban használt kilogramm-szabványokban könnyen befolyásolhatja a számítások, mérések eredményeit.

A kilogramm-kristály

A berlini kutatócsoport ezért új anyagból alkotja meg az új kilogrammszabványt, egy rendkívüli tisztaságú szilíciumkristályt használnak. A csapat hat hónapig dolgozott azon, hogy a kristály színtiszta szilíciumból álljon, mindennemű idegen anyag vagy szennyeződés nélkül, míg sikerült addig eljutni, hogy a kristályban minden tízmillió szilíciumatomra jut csak egy idegen részecske. Ráadásul a kristály 99,994 százalékban ugyanabból az izotópból, a szilícium-28-asból áll.

A kristály hat kilogramm orosz eredetű szilíciumból áll, aminek értéke mintegy kétmillió euró. A projekt következő két évében a kristályt kettévágják, és két, hajszálpontosan (azaz a számítások szerint 0,02 milligramm pontossággal) egy kilogramm tömegű gömböt csiszolnak belőle, amik majd az új szabvány alapját jelentik.