Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

A kilogramm új etalonján dolgoznak

2008.05.13. 07:39
Nem tekinthető többé pontosnak a kilogramm etalonja, ezért újat készítenek Németországban.

Ezerötszázan dolgoznak a braunschweigi országos metrológiai intézetben a kilogramm pontos prototípusának létrehozásán azután, hogy a franciaországi Sévres-ben, a súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában széfben és dupla üvegbúra alatt őrzött, egyetlen hivatalosan elismert mérce 50 mikrogrammot veszített tömegéből és ezért újra van szükség.

A fogyatkozás oka ismeretlen, de érdekes módon ez csak a 120 éves, henger alakú, platina-iridium kilogrammnál következett be, a világban széthelyezett többi megmaradt eredeti tömegénél, írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A brauschweigi kutatók egy 10 cm átmérőjű szilíciumgömbön dolgoznak, a munka már végső stádiumába került. A hátralévő feladat megszámolni a szilícium 28-nak a gömbben jelenlévő atomjait, mert a kapott szám lesz az új standard egység. Egy kilogrammban sok ezer milliárd atom van. A számoláshoz választott módszer a gömb átmérőjéből és az atomok közötti távolságból indul ki.

A tiszta szilícium 28 előállításához a kutatók az orosz centrifugákat használták fel, amelyek egy időben a dúsított uránt állítottak elő a szovjet nukleáris fegyverekhez.

A gömb 2 millió euróba került és olyan tökéletes, hogy szemmel nem lehet érzékelni, hogy áll-e vagy forog. Mielőtt azonban ez válna a kilogramm etalonjává, be kell mutatni egy nemzetközi bizottságnak, amelynek tisztje javasolni elismerését.

Más megközelítésben az Egyesült Államokban és a világon másutt is dolgoznak a sévres-i példány utódán. A verseny annak maximális pontosságáért folyik.