Márk
13 °C
28 °C

Kiégnek az amerikai informatikusok

2003.03.23. 10:31
A nagy amerikai vállalatok informatikai alkalmazottai körében a szűk költségvetés és a feszített munkatempó miatt gyakori jelenség a kiégés és a motiváció elvesztése, állapítja meg egy most elkészült tanulmány.
A Stamfordban működő Meta Group kutatóintézet 300 nagy amerikai vállalat informatikai vezetőjét interjúvolta meg. Arra az eredményre jutottak, hogy a válaszadók 71 százaléka szerint cégénél súlyos problémákat jelent az "alkalmazottak kiégése". A stressz és a motiváció csökkenése oda vezethet, hogy a dolgozó értelmetlennek érzi munkáját, sőt előfordulhat, hogy frusztrációját alkohollal vagy drogfogyasztással próbálja enyhíteni.

A lelki problémák alacsony hatékonyságú munkához, és magas munkaerő-fluktuációhoz vezetnek, amennyiben néhány kérdéssel nem foglalkozik megfelelően a cégvezetés, idézte a Meta Group megállapításait a Star Tribune. A felmérésben részt vevő cégek többsége szerepel a Fortune gazdasági szaklap ezer legfontosabb vállalatot felsoroló listáján.

Megszorítások mindenhol

"Az informatikus szakértők naponta több órával tovább dolgoznak, mint a más beosztású dolgozók. Úgy vélem, hogy ez az a helyzet, amikor több feladatot kevesebb emberre bízni súlyos negatív hatással lehet a cég informatikai helyzetére" - jelentette ki a felmérést vezető Maria Schafer.

Az informatikai vállalatok drámai leépítésekkel és egyéb megszorításokkal reagáltak az elmúlt években tapasztalható általános bevételcsökkenésre az iparágban. Az amerikai vállalatok nem költenek annyit a informatikára, mit tették azt alig néhány évvel ezelőtt.

10 millió alkalmazott

Néhány elemző arra számít, hogy az informatikai kiadások az idén már növekedhetnek, viszont a társaságok alapvetően szoros költségvetésből gazdálkodnak. Szintén jellemző, hogy csökkentették a műszaki alkalmazottak létszámát, vagy leállították az újabb munkaerő felvételét.

Az USA-ban az informatikai alkalmazottak létszáma a 2002. januári 9,9 milliós szintről tavaly decemberig mégis 10,1 millió főre bővült, mutatta ki az amerikai informatikai vállalatokat összefogó ITAA. Az év utolsó három hónapjában egyébként az új alkalmazottak száma 147 ezerrel haladta meg a kilépőkét.

Minden van, csak pénz nincs

A Meta Group szerint a felmérés résztvevői körül sokan próbálnak valamit tenni a dolgozók lelki problémái ellen. A cégek 55 százaléka "képességfejlesztő" programokat szervez az alkalmazottaknak, míg további 24 százaléka a munkaerőmegtartó programjait igyekszik erősíteni.

Arról viszont csak a cégek 11 százalékánál számoltak be, hogy növelték volna a fizetéseket, és 8 százalékuk állt elő különféle pénzügyi konstrukciókkal a munkakedv javítására.

A betöltetlen munkahelyek száma továbbra is szűkös. "Nem sok céget találni, ahol folyamatosan hirdetnek és várják a jelentkezők önéletrajzát. Sok cégnél azzal küldik el a próbálkozót, hogy nincs miről beszélni, nincs felvétel" - mondta Maria Schafer.

A kiégettség jelei
A motiváció elvesztése

A motiváció olyan mint a tűz, egyre élénkül, ha a megfelelő erők táplálják. De ezek utánpótlása nélkül egyre csökken, és oda a színvonalas munka. Innen már nincs messze, hogy az alkalmazott úgy érezze, a munkája értelmetlen.

Demoralizáló munkahelyi helyzet

Tisztázatlan ügyek, szigorú főnök, az elismerés hiánya, kezelhetetlen ügyfelek, feladatok vég nélküli listája mind frusztrálttá vagy feszültté tehet. Az alkalmazott azt érezheti, hogy kívülállóvá kezd válni, és hogy nem akar ilyen emberekkel vesződni.

Fizikai megroppanás

A kiégettség általános jelei az egészségügyi gondok (leginkább fej- és hátfájás), negatív érzelmek, dohányzás, alkohol-, és drogproblémák.