Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kígyók segítették az emberi faj fejlődését

2006.07.24. 16:15
A közeli látás kifejlődésében nagy szerepet játszott az a körülmény, hogy jól jött, ha a kígyót észrevette az ember. Közvetve tehát a kígyók segítették az emberi faj fejlődését, állítja egy kaliforniai antropológus.

Eddig a kutatók úgy gondolták, az ember és a főemlősök kitűnő színlátása a gyümölcs- és ennivaló-gyűjtögetés hatására tökéletesedett. Lynne Isbell, a kaliforniai Davis Egyetem antropológus professzora szerint azonban ennél veszélyesebb körülmény, a kígyók elkerülésének szándéka vezetett az emberi éleslátáshoz.

Jó, ha közelről látja


Jobban lát, ha ránéz a mambára?

"A kígyó az egyetlen ragadozó, amit fontos, hogy hamar észrevegyünk. Ha messze van, nem veszélyes" - érvelt Lynne Isbell a CNN-nek. A Human Evolution című folyóiratban megjelent tanulmánya összefoglalja a neurológiai kutatások eredményeit, amelyek szerint az agy látásközpontja közvetlen kapcsolatban áll az agy éberség-, félelem- és tanulásközpontjaival.

A törzsfejlődés során az emlősök körülbelül százmillió évvel ezelőtt jelentek meg, ugyanakkor, amikor azok az ősi kígyófajok, amelyeknek elég nagy szájuk volt ahhoz, hogy megsebesítsék, esetleg bekapják a kifejlődő emlősöket. A ma szintén nagy veszélyt jelentő ragadozók - a nagymacskák, sólymok és sasok - ennél később jelentek meg, így a főemlősöket fenyegető mérges kígyók jelentették azt a veszélyforrást, ami alapján felgyorsult a főemlősök védekezési formáinak fejlődése.

Evolúciós fegyverkezési verseny

"Ez egy evolúciós fegyverkezési verseny a ragadozók és a prédák között. A főemlősök jobban járnak, ha látják, és óvakodnak a kígyóktól, a kígyók pedig jobban járnak, ha képesek a rejtőzködésre és a mérgezésre" - mondja Isbell.

Elméletének alátámasztására Madagaszkár példáját említi az antropológus, ahol nem élnek mérges kígyók, és a lemúrok látása - véleménye szerint - emiatt rossz, emiatt nem fejlődött az elmúlt hatvanmillió évben.