Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Minden korábbinál gyorsabban melegszik a klíma

2005.09.30. 11:10
A hamburgi Max-Planck meteorológiai intézet (MPI-M) kutatóinak számításai szerint a következő száz évben gyorsabban változik majd a Föld éghajlata, mint eddig valaha. A legújabb klímamodellek alapján végzett számítások különféle eredményeket adtak 2100-ra.

A német klímakutató intézet (Deutsches Klimarechenzentrum) szuperszámítógépén az MPI-M kutatói komplex klímamodelljük alapján kiszámították, hogy legkésőbb az évszázad végére négy fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, a tengerek vízszintje pedig átlagosan akár 30 centiméterrel emelkedhet.

A nyári időszakokra a kutatók adott feltételek fennállása mellett az északi sarki jégtakató teljes elolvadását jelzik előre. Európában a száraz és meleg nyarak számának növekedését várják, de nem maradnak el a szélsőséges áradással járó esős időszakok sem.

A hamburgi klímakutatók eredményei a államközi klímaváltozási bizottásg (IPCC) jelentésének részét képezik majd. A vizsgálatokra a meteorológiai világszervezet (WMO) és az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) adott megbízást. A szervezetek tagállamai független forrásként használhatják az eredményeket.

Borul a társadalom is

A hamburgi MPI-M a világ vezető klímakutató intézményei közé tartozik. Az elmúlt két évben mintegy 50 kutatóval és 10 millió eurós (2,5 milliárd forintos) költséggel vett részt a kutatási projaktben. A hamburgi kutatók az eredményeiket ezen a héten az intézetük nemzetközi tanácskozásán ismertetik bel- és külföldi kollégáikkal illetve az intézményi felhasználókkal.

Az adatokat ezen kívül olyan szakértői csoportok rendezkezésére bocsátják, amelyek maguk is klímakutatással foglalkoznak. A további munkák közé tartozik az eredmények régiókra bontása, illetve a szárazföldi és vízi ökoszisztémára, hidrológiára, levegőminőségre és a társadalmi rendszerekre gyakorolt hatás felbecslése.

A kutatók bonyolult modellek felhasználásával igazolni tudták az elmúlt évek sejtéseit, miszerint az emberiség rendkívüli, korábban nem tapasztalt hatással van a klíma alakulására, és egyre halad előre a Föld felmelegedése.

Modellezték a múltat

A saját klímamodellek ellenőrzésére az MPI-M kutatói először az elmúlt évszázadok klímájának alakulását szimulálták, az eredményeket pedig összevetették a valódi történésekkel. Így az elméleti modelleket hozzá tudták illetszteni a valósághoz, idézte az intézet sajtóközleménye Jochem Marotzkének, az MPI-M ügyvezető igazgatójának szavait.

A sikeré érdekében bérelték ki Európa legnagyobb klímaszámítógépét. A jövőbeli lehetséges események vizsgálatának lényeges eredménye az átlaghőmérséklet gyorsuló emelkedése, és a klímazónák ezzel kapcsolatos eltolódása, mondta Erich Roeckner, az IPCC-jelentés modellszámításait produkáló projekt vezetője.

A felmelegedett légkör Európában melegebb és nedvesebb teleket hoz. Az Északi sarkvidéken nyaranta a jegesmedvék nem tudnak majd jégtábláról jégtáblára vándorolni, mert ezek várhatóan elolvadnak. A Föld szinte minden részén az erdészeteknek a megszokottól eltérő fafajtákkal kell majd foglalkozniuk.

A szájukba rágják, mi várható

A kutatók az IPCC-jelentésben a politikusokkal a lehető legérthetőbb formában ismertetik majd a javaslataikat, anélkül, hogy döntenének az intézkedések bevezetésének sorrendjéről vagy szükségességéről, fejtegette Guy Brasseur, az MPI-M igazgatója, aki a készülő jelentés 15 szerzőjének egyike.

Az IPCC sorrendben negyedik ténymegállapító jelentése 2007 folyamán jelenik meg. Az anyag kvázi vezérfonal az államok részére, hogyan készülhetnek fel a kövbetkező évtizedek megváltozott klímakörülményeire. Az ötévente megjelenő jelentésen világszerte mintegy ezer kutató dolgozik, akiket a kormányaik bíznak meg az átfogó független helyzetjelentés elkészítésének segítésével.

Rekordolvadás az osztrák gleccsereken

Rekord gyorsasággal olvadnak az alpesi gleccserek, erre hívta fel a figyelmet Felső-Ausztria környezetvédelmi tanácsosa, Rudi Anschober csütörtökön. A széndioxid kibocsátás 1990 és 2003 közötti 40,5 százalékos növekedése következtében szemmel is jól láthatóan zsugorodtak a gleccserek Ausztriában, helyenként akár öt méterrel is, írta a távirati iroda. A klímaváltozás kihatásai megmutatkoznak a gazdaságban is, mutatott rá Karl Frais, Felső-Ausztria Természetbarátai Társaságának elnöke. A hőmérséklet további emelkedése 20-40 nappal rövidebb téli szezonnal fenyeget Ausztriában és a természetbarátok ezért "eltökélt eljárásmódot" sürgetnek a politikai hatalomtól a tevékenyebb klímavédelem érdekében.

Anschober bejelentette, hogy kutatási programot indítottak be, amelynek célja annak feltárása, hogy milyen hatással van az általános felmelegedés és a gleccserek olvadása az élet különböző területein az idegenforgalomtól a mezőgazdaságig és az energiagazdálkodástól a környezetig.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft