Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készülődik az első kínai űrhajós

2002.08.15. 15:53
Kína bejelentette, hogy folynak a Shenzhou űrkapszula negyedik, és talán egyben utolsó kísérleti kilövésének előkészületei. Ezt a szerkezetet szánják arra, hogy ötödik útján a világűrbe segítse a kontinensnyi ország első űrhajósát.
A kínai állami média szerint a negyedik próbaindítás még az év vége előtt megtörténhet. Amennyiben sikeres lesz, a következő lépés az utast szállító Shenzhou (isteni szekér) felbocsátása lesz. A BBC szerint a kínai űrkutatási ágazatban szinte tapintható a feszültség.

Kilövésre készül a taikonauta

Talán pont ő lesz az első

Most valóban közelebb kerülnek ahhoz az órához, amikor Kína kilőheti az első asztronautáját (vagy ahogy itt mondják, taikonautáját). Négy hónappal ezelőtt sikeres kísérletet végeztek a Shenzhou űrkapszulával, az űreszköz Föld körüli pályára állt. A földi életet akkor a fedélzeten egy doboznyi megtermékenyített csirketojás képviselte.

A kísérleti tojások túlélték az űrben töltött egy hetet, és épségben visszatértek a Földre. A sikeres teszt növelte az űrkapszula működőképességébe vetett bizalmat, és a kínai hivatalnokok szerint a negyedik repülésre még az év vége előtt sor kerülhet.

Kilenc jelentkező

Sci-fi díszlet a hetvenes évekből
Ha ez is sikerrel zárul, Kína megteheti a döntő lépést, és emberi utast ültethet az ötödik Shenzhou kabinjába. Hogy ez mikor történik meg, még senki nem tudja biztosan.

A jelentések szerint egy Peking melletti titkos bázison kilenc kínai vadászgéppilóta ért el a kiképzése utolsó szakaszába. Az amerikai védelmi minisztérium úgy becsüli, hogy az első kínai űrhajós kilövésére másfél éven belül sor kerülhet.

De ismerve a kínai űrrepülési programot körüllengő fokozott titkolózást, lehetséges hogy a külvilág csak akkor értesülhet az első asztronauta a kilövéséről, ha az már sikeresen megtörtént.