Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Készülődik az első kínai űrhajós

2002.08.15. 15:53
Kína bejelentette, hogy folynak a Shenzhou űrkapszula negyedik, és talán egyben utolsó kísérleti kilövésének előkészületei. Ezt a szerkezetet szánják arra, hogy ötödik útján a világűrbe segítse a kontinensnyi ország első űrhajósát.
A kínai állami média szerint a negyedik próbaindítás még az év vége előtt megtörténhet. Amennyiben sikeres lesz, a következő lépés az utast szállító Shenzhou (isteni szekér) felbocsátása lesz. A BBC szerint a kínai űrkutatási ágazatban szinte tapintható a feszültség.

Kilövésre készül a taikonauta

Talán pont ő lesz az első

Most valóban közelebb kerülnek ahhoz az órához, amikor Kína kilőheti az első asztronautáját (vagy ahogy itt mondják, taikonautáját). Négy hónappal ezelőtt sikeres kísérletet végeztek a Shenzhou űrkapszulával, az űreszköz Föld körüli pályára állt. A földi életet akkor a fedélzeten egy doboznyi megtermékenyített csirketojás képviselte.

A kísérleti tojások túlélték az űrben töltött egy hetet, és épségben visszatértek a Földre. A sikeres teszt növelte az űrkapszula működőképességébe vetett bizalmat, és a kínai hivatalnokok szerint a negyedik repülésre még az év vége előtt sor kerülhet.

Kilenc jelentkező

Sci-fi díszlet a hetvenes évekből
Ha ez is sikerrel zárul, Kína megteheti a döntő lépést, és emberi utast ültethet az ötödik Shenzhou kabinjába. Hogy ez mikor történik meg, még senki nem tudja biztosan.

A jelentések szerint egy Peking melletti titkos bázison kilenc kínai vadászgéppilóta ért el a kiképzése utolsó szakaszába. Az amerikai védelmi minisztérium úgy becsüli, hogy az első kínai űrhajós kilövésére másfél éven belül sor kerülhet.

De ismerve a kínai űrrepülési programot körüllengő fokozott titkolózást, lehetséges hogy a külvilág csak akkor értesülhet az első asztronauta a kilövéséről, ha az már sikeresen megtörtént.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!