Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Páratlan kincsek és letartóztatások Indonéziában

2006.01.27. 14:51
A sikeres kincsvadászok nem sokáig örülhettek Indonéziában: a helyi hatóságok azonnal letartóztatták őket.

Őrizetbe vette az indonéz rendőrség azokat a búvárokat, akik egy középkori hajóroncsból származó leleteket hoztak a felszínre. A jelentések szerint az indonéz és külföldi búvárokból álló csoport éppen a leleteket rendezgette Dzsakarta melletti raktárában, amikor a rendőrség lecsapott, és lefoglalta az ott talált kincseket, valamint a búvárok kutatóhajóját.

A most a tenger mélyén feltárt kínai hajó a 10. században süllyedt el, s több millió euró értékűre becsült rakománya főleg porcelánokból állt, de a kutatók 14 ezer igazgyöngyöt, négyezer rubint, négyszáz zafírt és 2200 gránátkövet is találtak. (Erről az Index már tavaly októberben beszámolt.) "A törvényeknek megfelelően jártunk el, hogy megvédjük nemzeti kincseinket. Tisztázni akartuk, mennyire legális a kutatók tevékenysége, és hogy mennyit érnek a leletek" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Anton Bachrul Alam, az indonéz rendőrség szóvivője.

A belga, francia, ausztrál, német, brit és indonéz búvárokból álló csoportt másfél éve kutatja a hajót. A kutatók állítják, hogy teljes mértékben együttműködtek a helyi hatóságokkal. A kutatást, amelyet európai pénzügyi alapok finanszíroznak, már egy éve igyekszik megtorpedózni egy a kincsre sóvárgó külső csoport - mondta Adi Agung, a kutatás indonéz partnere.

2004. november 6-án az indonéz tengerészet egyszer már beavatkozott a kutatásokba. Akkor azzal vádolták a búvárokat, hogy törvénytelenül végzik a feltárást. Hosszú magyarázkodás után az eset akkor megoldódott.