Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kína holdraszállást és Mars-expedíciót tervez

2000.10.05. 16:57
A készülő kínai űrprogramban szerepel a holdbeli nyersanyagforrások felderítése, és komolyan készülnek a nemzetközi Mars-expedícióban való részvételre is - jelentették ki a program résztvevői. Az állami űrkutatási hivatal vezetője és vezető kutatója egy unalmasnak ígérkező fórumon szólalt fel, és fellebbentette a fátylat a katonai vezetés által dominált titokzatos program céljairól.
Bár a részletek ugyancsak hiányosak, egyet biztosra vesznek a szakértők: Kína a nemzetközi helyzetének és gazdasági túlélésének kulcsát látja az űrrepülésben.

A Shenzhou 2 orbitális pályán
Ha Kína nem rendelkezne a hatvanas évek óta atomfegyverrel, hidrogénbombával, és nem lőtte volna fel a saját műholdjait, akkor nem tisztelnék benne a befolyásos és erős országot - jelentette ki a kínai állami űrkutatási hivatal vezetője. Luan Enjie külföldi meghívottak és iskolás gyerekek előtt beszélt erről az ENSZ által meghirdetett World Space Week megnyitóján.

Kína a hetvenes években kezdte űrprogramját, és tavaly novemberben sikerrel tesztelte a Shenzhou (avagy Szent Hajó) nevet viselő űrjárművet, amely embereket is képes szállítani. Kína reméli, hogy saját űrhajósait is felküldheti, felzárkózva a saját nemzeti űrprogramot megvalósító USA-hoz és Oroszországhoz.

Korábbi sajtóhírek arra utaltak, hogy az év vége előtt következhet a Shenzhou második tesztje, majd a kínaiak legénységet is felküldenek az űrhajóval. Luan Enjie most kissé módosított a határidőkön, és azt mondta, a kísérleti űrjármű több sikeres repülése után képzelhető el emberek kilövése.

Ennél határozottabb kijelentéseket tett azonban az űrprogram hosszú távú céljaival kapcsolatban. Elkezdjük a Hold felderítését, és aktívan részt veszünk a Mars-expedícióban - jelentette ki az űrkutatásai hivatal vezetője.

Zhuang Fenggan rakétamérnök, a kínai tudományos társaság alelnöke hozzátette: egy napon a Holdon állandó űrkikötő létesülhet, és az űrhajósok esetleg értékes nyersanyagokra is bukkanhatnak.

De a sci-fibe illő álmokon innen annyi bizonyosan látszik, hogy a kínai űrprogram rövid távon gazdasági és katonai hasznokat hoz. Luan Enjie elmondta, új generációs rakétákat fejlesztenek ki, és kínai gyártmányú távközlési műholdakat értékesítenek a külföldi érdeklődőknek. A nagyszabású tervek teljesítésére az országban tudósok, mérnökök és menedzserek integrált hálózatát hozták létre.

A titokzatos Project 921 nevet viselő kínai űrrepülési program az elmúlt években lendült mozgásba. A kínai tudósok segítséget kapnak a tapasztalatokkal rendelkező Oroszországtól, és évről évre nagyobb költségvetést a lemaradástól tartó kínai kormánytól. A program teljes skálája és méretei mindazonáltal ismeretlenek. Az állami média beszámolói szerint kínai űrhajósok érkeztek Oroszországba kiképzésre, miközben az is köztudott, hogy korábban már legalább két űrhajóst kiképeztek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!