Móric
14 °C
17 °C

Kína holdraszállást és Mars-expedíciót tervez

2000.10.05. 16:57
A készülő kínai űrprogramban szerepel a holdbeli nyersanyagforrások felderítése, és komolyan készülnek a nemzetközi Mars-expedícióban való részvételre is - jelentették ki a program résztvevői. Az állami űrkutatási hivatal vezetője és vezető kutatója egy unalmasnak ígérkező fórumon szólalt fel, és fellebbentette a fátylat a katonai vezetés által dominált titokzatos program céljairól.
Bár a részletek ugyancsak hiányosak, egyet biztosra vesznek a szakértők: Kína a nemzetközi helyzetének és gazdasági túlélésének kulcsát látja az űrrepülésben.

A Shenzhou 2 orbitális pályán
Ha Kína nem rendelkezne a hatvanas évek óta atomfegyverrel, hidrogénbombával, és nem lőtte volna fel a saját műholdjait, akkor nem tisztelnék benne a befolyásos és erős országot - jelentette ki a kínai állami űrkutatási hivatal vezetője. Luan Enjie külföldi meghívottak és iskolás gyerekek előtt beszélt erről az ENSZ által meghirdetett World Space Week megnyitóján.

Kína a hetvenes években kezdte űrprogramját, és tavaly novemberben sikerrel tesztelte a Shenzhou (avagy Szent Hajó) nevet viselő űrjárművet, amely embereket is képes szállítani. Kína reméli, hogy saját űrhajósait is felküldheti, felzárkózva a saját nemzeti űrprogramot megvalósító USA-hoz és Oroszországhoz.

Korábbi sajtóhírek arra utaltak, hogy az év vége előtt következhet a Shenzhou második tesztje, majd a kínaiak legénységet is felküldenek az űrhajóval. Luan Enjie most kissé módosított a határidőkön, és azt mondta, a kísérleti űrjármű több sikeres repülése után képzelhető el emberek kilövése.

Ennél határozottabb kijelentéseket tett azonban az űrprogram hosszú távú céljaival kapcsolatban. Elkezdjük a Hold felderítését, és aktívan részt veszünk a Mars-expedícióban - jelentette ki az űrkutatásai hivatal vezetője.

Zhuang Fenggan rakétamérnök, a kínai tudományos társaság alelnöke hozzátette: egy napon a Holdon állandó űrkikötő létesülhet, és az űrhajósok esetleg értékes nyersanyagokra is bukkanhatnak.

De a sci-fibe illő álmokon innen annyi bizonyosan látszik, hogy a kínai űrprogram rövid távon gazdasági és katonai hasznokat hoz. Luan Enjie elmondta, új generációs rakétákat fejlesztenek ki, és kínai gyártmányú távközlési műholdakat értékesítenek a külföldi érdeklődőknek. A nagyszabású tervek teljesítésére az országban tudósok, mérnökök és menedzserek integrált hálózatát hozták létre.

A titokzatos Project 921 nevet viselő kínai űrrepülési program az elmúlt években lendült mozgásba. A kínai tudósok segítséget kapnak a tapasztalatokkal rendelkező Oroszországtól, és évről évre nagyobb költségvetést a lemaradástól tartó kínai kormánytól. A program teljes skálája és méretei mindazonáltal ismeretlenek. Az állami média beszámolói szerint kínai űrhajósok érkeztek Oroszországba kiképzésre, miközben az is köztudott, hogy korábban már legalább két űrhajóst kiképeztek.