Vilhelmina
10 °C
21 °C

Búvárrégészek keresnek kincset a Dunakanyarban

2008.02.19. 14:10
Tavasszal megkezdődhet a Dunakanyarban azoknak az évszázadokkal ezelőtt, kincsekkel teli elsüllyedt hajóknak a felkutatása, amelyekkel Mária királyné menekült Bécsbe a mohácsi vész után.

25-30 önkéntes búvár kezdi keresni a mederfenéken, az iszapban megbújó történelemi relikviákat, közölte Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze kedden az MTI-vel. Az indulás költségeit 10 ezer dollár adománnyal az amerikai Hungaria Nostra Foundation civil szervezet fedezi. Ebből az összegből speciális gumicsónakot vásárolnak, továbbá egy szonárt, amellyel a víz alatt pásztázva monitoron lehet követni, mit rejt a partmenti mély.

Arany, ékszer, kincs

A krónikák szerint a mohácsi vész után a Csele patakba fúlt ll. Lajos király fiatal özvegye aranyakkal, ékszerekkel megrakott hajókon 1526-ban Bécs felé vette az irányt, ám Esztergom közelében haramiák támadtak a flottára, a hajók - valószínűleg dereglyék - egy része az öldöklés közepette elsüllyedt. Mária királyné túlélte, a hullámsírból azonban azóta sem került elő egyetlen hajó sem, ám több beszédes lelet tanúsága szerint felbecsülhetetlen értékek lehetnek itt.

Mária királyné (1505-1558)

Legutóbb például a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Kör tagja alacsony vízálláskor egy zátonynál régi hajóbordára és egy iszkábaszegre bukkant, ezt a fémkapcsot használták elődeink a hajótest tömítésére - mondta a szakember. A terv szerint márciusban az Esztergom és Dömös közötti folyószakasz két partját veszik vizsgálják át.

Nem tudják, mit keressenek

Tóth J. Attila szerint lépésről-lépésre haladva, egymást váltva egyszerre 3-4 ember kutatja majd a víz alatti, titkokat rejtő birodalmat és gps segítségével jelölik be az eligazodáshoz szükséges pontokat. Arra is van esély, hogy a keresett hajókon kívül más leletek is a hanglokátor látókörébe kerülnek. Alighanem római kori hajók roncsai is fellelhetők itt, ami azért nagy érték a régészek számára, mert ma sem tudni pontosan, hogyan is nézett ki 2000 éve egy dunai vízijármű.

A hosszadalmasnak ígérkező kutatások további, több millió forintos költségeinek előteremtésére újabb szponzorokat igyekszik megnyerni a munkálatokat szervező Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat. Ha a hajóroncsokból előkerülnek a mesés kincsek, úgy ez a magyar állam tulajdonát képezi. Az esetleges érméket, ékszereket és más értékeket az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők - hívta fel a figyelmet Tóth J. Attila.