Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Állatkínzást mérő eszközt fejlesztenek

2006.04.06. 11:30
Olyan mérőeszköz kidolgozásán dolgozik egy brit tudóscsoport, amely kimutatja, milyen mértékben szenvednek az állatok a rajtuk végzett tudományos kísérletek során.

A brit Állattudományi Laboratórium, és a brit kormány Állatkísérleti Bizottságának közös kutatása még folyik. A vizsgálat célja, hogy különböző tudományos kísérletek során elszenvedett fájdalomszinteket állapítson meg. A brit Lordok Házának állatkísérleteket felügyelő bizottsága és a Nuffield bioetikai alapítvány szorgalmazta, hogy a kormány támogasson egy, az állatok szenvedését vizsgáló kutatást, írja a BBC.

Szenvednek

A kutatás jelenlegi szakaszában a brit állatkísérleteket enyhe, mérsékelt, jelentős és osztályozhatatlan kategóriákba csoportosítják. (Utóbbinál az állatnak érzéstelenítőt adnak a kísérlet során.) A kutatás kritikusai szerint a kategóriák felületesek, nem specializálják kellőképpen a kísérleteket, ugyanis a kísérlet lefolytatása előtt végzik el a besorolást, így az állat valódi fájdalmát nem képezi le a megadott szint. A kritikák hatására a kutatócsoport most azon dolgozik, hogy pontosabb szintrendszert dolgozzon ki.

Kitalálják, mennyire fáj

A vizsgálat kezdeti szakaszában a kutatócsoport kérdőíves vizsgálattal mérte fel az állatkísérleteket folytató cégeknél az aktuális gyakorlatot. A megkérdezettek nagy része jegyzőkönyvezi a kísérletek lefolyását, és az állatok szenvedésének szintjét is leírja.

"Összegeztük a különböző rendszerek skáláit, és arra jutottunk, hogy olyan mutatót kell találnunk, amely magába foglalja a kísérlet súlyosságát és az időtartamát is. A kételemű rendszer lényege, hogy az ártalmas hatásokat a szenvedés időtartamával összhangban mérje. Például, ha egy egérnek elkötik az ondóvezetékét, mérsékelt fájdalmat szenved el, rövid ideig, amit viszont egy hosszadalmas időszak követ, nagyon enyhe fájdalommal " - mondta Dominic Wells, a kutatócsoport tagja.

Magyar törvény

Az 1998-as (XXVIII.) állatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezései:

27. §

(1) Az állatkísérlet során felhasznált állatok számát a feltétlenül szükséges mértékre kell csökkenteni. Azt a vizsgálati módszert kell választani, amely előreláthatóan a legkisebb fájdalom okozásával, illetőleg legkisebb élettani, idegi vagy viselkedésbeli károsodás mellett végezhető el.

(2) Az állatkísérletről és az állatot ért beavatkozásról részletes jegyzőkönyvet kell felvenni.

28. §

(1) Az állatkísérletet általános vagy helyi érzéstelenítéssel, fájdalomcsillapítással, avagy más, az idegi megrázkódtatást, fájdalmat, szenvedést vagy az állat károsodását kizáró módszerrel kell végezni, kivéve, ha ezek alkalmazása a kísérleti állat számára nagyobb megterheléssel járna, mint mellőzésük, illetőleg az a kísérlet eredményét értékelhetetlenné tenné.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt módszerek alkalmazása nélkül végzett tartós vagy súlyos szenvedéssel járó kísérlet ugyanazon az állaton ismételten nem végezhető.