Szilvia
5 °C
16 °C

Engedély nélkül fogant a veszprémi állatkert kishiúza

2002.07.09. 09:36
A beültetett fogamzásgátló ellenére életvidám kölyke született a veszprémi állatkert kárpátihiúz-párjának. A Jakabnak keresztelt kölyök születése nagy meglepetés volt az állatkert dolgozói számára, hiszen nem számítottak arra, hogy a természet keresztülhúzza óvintézkedéseiket.
Jakab
A fogamzásgátló beültetésére azért volt szükség, mivel az az eurázsiai hiúzok Magyarországon fokozottan védettek, és szaporításukhoz a Környezetvédelmi Minisztérium engedélye szükséges. Mindezidáig az állatkertek nem kapták meg a szaporítási engedélyt, így külön tartással, vagy fogamzásgátlással védekeznek a nem kívánt kölykök születése ellen - tudtuk meg Endrédi Lajostól, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark természetvédelmi referensétől.

A május 6-án született Jakab már a külső kifutóban tölti játékkal a napjait, ahol anyja szokatlan harciassággal vigyázza.

Félénk állat

A hiúz ma már Európa legnagyobb macskaféle ragadozója, miután az oroszlán az ókorban kipusztult a Balkánról. A hiúz rágcsálókkal és más kisemlősökkel, madarakkal táplálkozik, esetenként őzet, szarvasborjút zsákmányol. Rendkívül óvatos és félénk állat, az embert messze elkerüli, veszélyessé csak akkor válhat, ha nem tud elmenekülni. Magányosan jár, a kölyköket a nőstény egyedül neveli.

Jakabra anyja vigyáz
Hazánkban a középkorban gyakori volt, nemcsak bundája volt értékes, hanem húsa is kedvelt csemege volt a főúri asztalokon. Magyarországon a 80-as években tűnt fel újra, egy-egy kóborló példány tévedt át az Északi-Középhegységbe. 1989 óta szigorú védelem alatt áll, a WWF indított programot stabil megtelepedésük elősegítésére.

Számos magyar állatkertben tartanak hiúzokat, de mivel egyik sem rendelkezik szaporítási engedéllyel, kölykök csak ritkán születnek, egy-egy olyan "baleset" alkalmával, mint a legutóbbi veszprémi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?