Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Engedély nélkül fogant a veszprémi állatkert kishiúza

2002.07.09. 09:36
A beültetett fogamzásgátló ellenére életvidám kölyke született a veszprémi állatkert kárpátihiúz-párjának. A Jakabnak keresztelt kölyök születése nagy meglepetés volt az állatkert dolgozói számára, hiszen nem számítottak arra, hogy a természet keresztülhúzza óvintézkedéseiket.
Jakab
A fogamzásgátló beültetésére azért volt szükség, mivel az az eurázsiai hiúzok Magyarországon fokozottan védettek, és szaporításukhoz a Környezetvédelmi Minisztérium engedélye szükséges. Mindezidáig az állatkertek nem kapták meg a szaporítási engedélyt, így külön tartással, vagy fogamzásgátlással védekeznek a nem kívánt kölykök születése ellen - tudtuk meg Endrédi Lajostól, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark természetvédelmi referensétől.

A május 6-án született Jakab már a külső kifutóban tölti játékkal a napjait, ahol anyja szokatlan harciassággal vigyázza.

Félénk állat

A hiúz ma már Európa legnagyobb macskaféle ragadozója, miután az oroszlán az ókorban kipusztult a Balkánról. A hiúz rágcsálókkal és más kisemlősökkel, madarakkal táplálkozik, esetenként őzet, szarvasborjút zsákmányol. Rendkívül óvatos és félénk állat, az embert messze elkerüli, veszélyessé csak akkor válhat, ha nem tud elmenekülni. Magányosan jár, a kölyköket a nőstény egyedül neveli.

Jakabra anyja vigyáz
Hazánkban a középkorban gyakori volt, nemcsak bundája volt értékes, hanem húsa is kedvelt csemege volt a főúri asztalokon. Magyarországon a 80-as években tűnt fel újra, egy-egy kóborló példány tévedt át az Északi-Középhegységbe. 1989 óta szigorú védelem alatt áll, a WWF indított programot stabil megtelepedésük elősegítésére.

Számos magyar állatkertben tartanak hiúzokat, de mivel egyik sem rendelkezik szaporítási engedéllyel, kölykök csak ritkán születnek, egy-egy olyan "baleset" alkalmával, mint a legutóbbi veszprémi.