Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A tisztább levegő fokozza a felmelegedést?

2005.07.01. 09:51
A Föld klímája az eddig feltételezettnél gyorsabban és erősebben melegedhet, állítja egy német-angol kutatócsoport. A Nature tudományos szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a levegő aeroszoltartalmának csökkenése, vagyis a levegőminőség javítása erősíti a klímaváltozást.
A lebegő aeroszolok kibocsátásának csökkenésével a hűtőhatásuk is elvész, miközben a légkörben a szén-dioxid mennyisége nem csökken, figyelmeztetnek német és angol kutatók. A nevezett hűtési hatást övező bizonytalanság azt is jelenti, hogy akár a felmelegedési modelleket jelentősen meghaladó mértékben emelkedhet a hőmérséklet, írják a tanulmány szerzői.

Meinrat Andreae, a mainzi kémiai Max-Planck intézet kutatója, Chris Jones, a brit Hadley klímaelőrejelzési és -kutatási intézet, illetve Peter Cox, a szintén brit ökológiai és hidrológiai kutatóintézet munkatársai a levegő által hordozott finom porszemcsék (antropogén légszennyező anyagok) hűtőképességének jelenlegi és jövőbeni klímára gyakorolt hatását vizsgálták. Ezenkívül megkísérelték felbecsülni a szárazföldi bioszféra szén-dioxidot elnyelő képességének alakulását.

A por és korom már nem divat

A finom por és korom a kutatók szerint mostanáig képes volt csökkenteni a földfelszínt elérő napsugárzást, és ezzel részben kioltani a szén-dioxid és más felmelegedést okozó gázok hatását. Az egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásuk miatt az apró részecskék kibocsátását az utóbbi időben erősen visszafogják.

Az aeroszolterhelés csökkentése viszont együtt jár a hűtési hatás csökkenésével, vagyis közvetve gyorsítja a globális felmelegedést. Chris Jones ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor egy autó vezetője egyszerre fékez és ad gázt. "Most levesszük a lábunkat a fékről, de nem tudjuk, mennyivel gyorsabban fogunk menni" - fejtegeti a kutató. Mivel nem ismert, milyen erős volt az aeroszolok hűtő hatása, az üvegházhatás valódi mértéke is bizonytalan.

Ezen kívül minden felmelegedést felerősítenek a klíma és a bioszféra szén-dioxid ciklusa közötti kölcsönhatások. Jelenleg az óceánok és a szárazföldi ökológiai rendszerek a kibocsátott széndioxid mintegy felét elnyelik. A klímaváltozás nyomán viszont csökkenni fog ez a tartalékolási képesség.

Kiindulási alap a 6 fok

A magasabb hőmérséklet egyúttal azt jelenti, hogy a holt szerves anyag gyorsabban bomlik. Ha a klíma melegedése az aeroszolok csökkenése miatt a vártnál erőteljesebb lesz, a szárazföldi bioszféra kevesebb szén-dioxidot vesz majd fel. Több marad a levegőben, tovább fokozva a melegedést, véli Peter Cox.

A kutatók a klímamodellekkel kapcsolatos bizonytalanság ellenére a széndioxid-emisszió csökkentését sürgetik. Az aeroszolok jelentette új bizonytalansági tényező ugyanis emeli a klímaváltozás 21. században várható mértékének felső határát.

Meinrat Andreae professzor szerint a kiindulási alap 6 Celsius fokos, vagy ennél is magasabb melegedés. A környezetet és társadalmat terhelő rendkívüli következmények miatt az egyetlen elfogadható eljárás az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali csökkentése, még a kiotói jegyzőkönyvnél is szigorúbb mértékben, véli a kutató.