Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Csökkent a Nagy-tavak jégtakarója

2009.03.24. 11:07
30 százalékkal csökkent az észak-amerikai Nagy-tavak téli jégtakarója a hetvenes évek óta, és így nőtt a veszélye annak, hogy a világ legnagyobb édesvíz-rendszeréből magasabb arányban párologjon el a víz.

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézetének (NOAA) tudósait aggasztja, hogy a kisebb téli fagyok miként hatnak a környezetre. A szakembereket ugyanakkor egy ellentmondás is foglalkoztatja: a fagy beállását akadályozó környezeti hatások növelhetik a fagy kialakulását, miután a párolgás miatt csökkent a tavak vízszintje.

Eltűnik az édesvíz?

A Michigan állambeli Ann Arbor-i székhelyű Nagy-tavak környezetkutató laboratórium tudósai szerint a globális felmelegedés folyamatai nem állnak összhangban a regionális éghajlati mintákkal. Az Egyesült Államokban és Kanadában összesen 243.500 négyzetkilométeren elterülő Nagy-tavak jégpáncélja évről évre jelentősen változhat, a világ legnagyobb édesvízi rendszerének jégtakarója ugyanakkor összességében csökken - különösen a tavak belső, mélyebb részein.

"Minél mélyebb a víz, annál jobban tudja elraktározni a nyári hőt, és később fagy be mint a sekélyebb részek. Ha nő a levegő hőmérséklete, a tó magasabb hőmérsékletet raktároz el hosszabb ideig, így a belső része egyre kevésbé fagy be" - mondta Ray Assel, a kutatók egyike.

Havazni fog

A megfigyelésekből arra lehet következtetni, hogy a partközeli területek jégképződése kisebb mértékben csökkent a mélyebb vízekénél. A nyílt víz párolgása viszont heves tóparti havazáshoz (lake-effect snow) vezethet. Egy másik kutató szerint a "jégvesztés" más problémákat is okozhat: a nyílt víz felől érkező téli hullámok miatt csökkenhet az ősszel ívó halfajták ikráinak száma, és nőhet a védtelenül maradt partok eróziója. A csökkenő jégtakaró ugyanakkor átmeneti előnyökkel járhat, a téli hónapokban is elképzelhetővé válhat a hajózás.