Illés
17 °C
29 °C

A háziállatok a klímaváltozás legújabb áldozatai

2009.04.10. 15:25 Módosítva: 2009-04-10 15:25:36
A háziállatok életük nagy részében védettek a vad külvilág és természet kíméletlen valósága, fertőzései, megbetegedést jelentő veszélyei ellen. A klímaváltozással járó hőmérséklet-emelkedés azonban a házi kedvenceket sem kíméli. Egy francia kutatócsoport szerint növeli a kullancsok, szúnyogfélék és bolhák által terjesztett fertőző megbetegedések számát.

Ahogy a telek enyhébbek, a kullancspopuláció úgy válik aktívabbá egész évben, írja a New Scientist. A kullancsok által terjesztett babeziózis nevű betegség - amely a kutyákat támadja -, a kutatók szerint most olyan országokban is megjelent, ahol eddig nem találkoztak vele. Például Belgiumban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában.

Egysejtű

A babeziózis a házikedvenceknél leggyakrabban előforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű, körte alakú, 4,5-5 m hosszú egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. A fertőzött állatban a tünetek pár nap múlva jelentkeznek. Érdekesség, hogy egyes fajták, például a dobermann vagy a yorkshire terrier érzékenyebbek a betegségre, a beagle vagy a foxterrier viszont kevésbé fogékony rá. 40 foknál magasabb láz, bágyadtság, étvágytalanság, vérvizelés, vérfogyottság, sárgaság, ritkábban idegrendszeri tünetek jellemzik. A betegség kimenetele igen változatos lehet. Gyógykezelés hiányában, az állat egy hét alatt elpusztulhat, egyes esetekben azonban, előfordulhat öngyógyulás is.

Kullancs

Egyre nagyobb veszélyt jelent az Ixodes kullancs is, amely a Lyme-kór és a kullancs encephalitis terjesztője, és nem válogat a gazdaállatok között, ez adja a sikerességét. Frederic Beugnet, a lyoni Merial állategészségügyi központ munkatársa szerint a rendkívül ritka macskatífusz is egyre jobban terjed a macskák és kutyák között.

Szúnyog

Egy az előzőtől független olasz kutatás szerint a közép-európai kutyák egyre érzékenyebbek a dirofilária féreg terjesztette betegségekre is, amelyet szúnyog adnak át, amint olyan magas a nyári hőmérséklet, hogy a paraziták megélnek a gazdatestben. Susan Shaw, a Bristol Egyetem munkatársa szignifikáns növekedést tapasztalt a dél-angliai kutyák leishmaniosis megbetegedésében. A betegséget lepkeszúnyogok terjesztik, amelyek a kutyák vérét szeretik legjobban.