Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A kiterjedt tüzek jelentősen melegítik az éghajlatot

2009.04.28. 09:46
A tűzvészek nagyobb mértékben gyorsítják fel az éghajlatváltozást, mint eddig gondolták. A Tucsonban található Arizonai Egyetem vizsgálata szerint az erdőtüzek felelősek az ember okozta felmelegedés egyötödéért.

Ha erdők lángolnak, nemcsak üvegházhatású szén-dioxid keletkezik. A tűz hűsítő hatással is bír, például a közben keletkező aeroszolok révén, amelyek elhomályosítják a légkört: ennek következtében viszont kevesebb napenergia jut el az alsóbb légrétegekbe.
A kutatók számítása szerint összességében mégis a melegítő hatás érvényesül. A Science című amerikai szaklapban megjelent írásukban szorgalmazzák, hogy a tudományos világ még pontosabban tanulmányozza ezeket a hatásokat, és vegye figyelembe őket a jövőbeli éghajlatmodellek készítésénél.

A cikk írói úgy becsülik, hogy az erdőtüzekre visszavezethető széndioxid-mennyiség feleakkora, mint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezett kibocsátás. Véleményük szerint az erdőtüzek okolhatók az ipari forradalom óta bekövetkezett felmelegedés akár tizenkilenc százalékáért.

A kutatók veszélyes visszacsatolásra hívják fel a figyelmet. "Az éghajlatváltozás miatt egyre több tűz keletkezik. A tüzek a maguk részéről fokozzák a felmelegedést, az viszont még több tüzet idéz elő" - magyarázta Thomas Swetnam, az Arizonai Egyetem munkatársa.

A felmelegedés és a tüzek gyakorisága közötti összefüggés persze évek óta ismert. Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Bizottságának legfrissebb jelentésében például a fokozott tűzveszély az éghajlatváltozás azon következményei között szerepelt, amelyek "igen nagy valószínűséggel" bekövetkeznek.

Szűkebb környezetünkben is egyre gyakrabban kell erdőtüzekkel számolnunk: pár napja látott napvilágot az utóbbi évek kiterjedt tüzeit ábrázoló részletes világtérkép, illetve a nagy tüzeket megjósoló előrejelzés. A kiadványok szerint Közép-Európa lesz az egyik kockázati zóna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?