Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rekordot ért el a tengerek hőmérséklete

2009.08.21. 13:27
Júliusban 17 fokos átlaghőmérsékletet értek el a világ tengerei és óceánjai, ami minden eddigi mért adatnál magasabb. A meterológusok szerint ez több erő együttes hatása, az egyik a globális felmelegedés. A melegebb víz árt a koralloknak.

Rekordot ért el a világ tengereinek és óceánjainak átlaghőmérséklete júliusban. 1880 óta, amióta mérik, nem volt ilyen magas a vizek hőmérséklete.

Az idei júliusi átlag 17 Celsius-fok volt, számolt be csütörtökön a washingtoni székhelyű National Climatic Data Center (NCDC). A tengervizek eddigi legmagasabb átlaghőmérsékletét 1998-ban mérték, akkor az El Nino jelenség gondoskodott a hőmérséklet megugrásáról.

A globális felmelegedés is felelős

Meteorológusok szerint több erő összhatásaként emelkedett meg idén a vízhőmérséklet: újabb El Nino van készülőben, és emellett az emberek által előidézett globális felmelegedés, valamint a hirtelen időjárás-változások özöne is felelős a jelenségért.

A melegebb tengervíz árt a koralloknak, felgyorsíthatja a sarki jég olvadását és erősítheti a hurrikánokat. Az északi féltekén jelentősen melegebbek a vizek az átlagosnál, a mediterrán térségben ez három fokkal magasabb hőmérsékletet jelent.

Augusztusra újabb rekordot várnak

A jelenség az Északi-sark közelében mutatkozik meg legerősebben, ahol a hőmérséklet 5,5 Celsius-fokkal haladja meg az átlagot. A melegebb víz hullámai alulról nyaldossák a jéghegyeket, és gyorsítják fel az olvadást. A melegebb víz okozza a jégtáblák olvadását is Grönland szigeténél.

A világ tengereinek hőmérséklete júniusban egy hajszállal jobb volt, augusztusra azonban újabb rekordot jósolnak a szakemberek.